Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Съдът в Къркларели заседава по делото на бургаските граничари

Поредното заседание на делото срещу четиримата български граничари, ще се проведе в Турския наказателен съд в Къркларели, съобщи БНР. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер през 2008-а година, който навлязъл незаконно в български териториални води. Делото срещу тях в Турция беше заведено през 2019-а година.

Очаква се на днешното заседание турският адвокат отново да настоява турският съд да се откаже от искането за екстрадиция на българските граничари като неоснователно. Турският адвокат, който защитава правата на българските гранични служители е Джошкун Молла.

Предстои да се направи превод на решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия бракониер Ялчин Ерджан.

На днешното заседание ще бъдат представени документи по съдебната поръчка на Турския наказателен съд. Българският Бургаски районен съд частично е изпълнил съдебната поръчка на турската страна, заяви турският адвокат Джошкун Молла.

Бургаските магистрати отказаха да предоставят биометрични снимки, заедно с пръстови отпечатъци на бившия граничен полицай Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков. От българска страна са изпратени само справки, че граничните полицаи са неосъждани с чисто съдебно минало.

Припомняме, в България разследването на случая е прекратено от Военната прокуратура поради липса на извършено престъпление. Изводът на прокуратура прекрати е, че инцидентът е нещастен случай.

Съдът в Страсбург също ги оправда. Турция обаче води собствено дело и ги обвинява в причиняване на смърт поради небрежност.

Делото в турския съд е по инцидент от 17 април 2008 г. в района на Резово, когато български граничари се опитаха да задържат турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница.

В края на 2019 година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков.

Делото трябваше да бъде образувано по съдебна поръчка от турския наказателен съд в Къркларели, но бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление.

Преди дни бившият български премиер и лидер на партия ГЕРБ беше на визита в Турция по време на предизборната кампания в България. Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Ердоган, но не бе съобщено да са обсъждали случая.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Бунтовниците в Мианмар превзеха ключова правителствена военна база

Хунтата губи позиции в граничните райони на страната

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка...

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

БНБ отново предупреждава за телефонни измами от името на банката

За продължаващи телефонни измами от името на БНБ съобщава...

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

През изминалата нощ в окупирания Крим се чуха експлозии....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img