Съдът глоби Болсонару за жалбата му срещу президентските избори в Бразилия

Екип на News24sofia.eu

Според магистратите обжалването е „недобросъвестно“

Views 2825
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Върховният избирателен съд на Бразилия отхвърли жалбата, подадена от партията на действащия президент Жаир Болсонару, която оспорва проведените през октомври президентските избори.

Вотът беше спечелен на балотаж от Луис Инасио Лула да Силва, след като на първия нямаше ясен победител.

Обжалването на Болсонару дойде почти месец, след като резултатите бяха потвърдени от Върховния избирателен съд, като мотивът на жалбата е, че са били наблюдавани предполагаеми „технически неизправности“ при някои електронни машини за гласуване.

Съдът обаче постанови, че обжалването е направено „недобросъвестно“ и глоби коалицията на президента с 4,27 милиона долара.

Болсонару запази публично мълчание близо 48 часа след втория тур на изборите на 30 октомври и не призна поражението си, въпреки че упълномощи правителството си да започне да подготвя прехода към новата власт.

Привържениците на Болсонару не признаха поражението и издигнаха пътни блокади из страната, създавайки транспортен хаос. Тогава Болсонару призова шофьорите на камиони да освободят пътищата и да протестират другаде, тъй като подобни блокади не са част от легитимните протести.

Настоящият държавен глава на Бразилия загуби изборите с малка преднина, като събра 49,1% от гласовете срещу 50,9% за Лула да Силва, според Избирателната комисия. Това беше най-напрегнатата президентска надпревара от връщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и отбелязва първата загуба на избори за Болсонару в 34-годишната му политическа кариера.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Пламен Киров: Дори да се намесят сили свисше, кабинет няма да има

Колко би издържало правителство на малцинството?