Сачева не очаква трусове на безработицата в следващите месеци

Прочитания 152
0 0
Деница Сачева, снимка: БГНЕС

В следващите месеци не очаквам трусове по отношение на безработицата. Но има и редица фактори, които могат да повлияят върху нея. Ако има нови нива на покачваща се безработица, те са очаквани в края на годината„.

Toва заяви пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

По думите ѝ се планира удължаване на мярката 60:40 с още три месеца с опция до края на година. В такъв случай тя ще има нужда от нов дизайн и ще бъдат регистрирани и безработни лица, като работодателите ще могат да ги наемат.

Готови сме и да предложим по-силен секторен акцент за секторите със сериозни икономически последици. Секторът на автобусните превози ще бъде в режим на помощ 80 към 20, защото е ключов, подчерта социалният министър.

Сачева поясни, че през последните повече от две седмици тенденцията повече хора да намират работа, отколкото да губят работа е устойчива, а в последните десет дни са се върнали нивата на регистрация на безработни ежедневно отпреди извънредното положение.

По оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ предвиждаме 160 млн. лева да бъдат насочени към наемане на хора, регистрирани в бюрата по труда и да могат те да получават възнаграждение по линия на програмата в размер на една работна заплата и осигуровките към нея„, изтъкна още тя.

Министърът беше категорична, че в закона за социалните услуги няма никакви заплахи за българските граждани, „а обхватът му е толкова широк, че концентрацията върху темата, че „държавата ще отнема деца“, започва да прилича повече на пропаганда, отколкото на желание действително да се решават проблеми„.

Сачева отбеляза, че по темата за семейната политика подкрепя широк политически дебат. Според нея по отношение на Кодекса за социална закрила, трябва да се преосмили политиката за социално подпомагане за хора с увреждания.

За вторите пенсии министър Сачева заяви, че след септември МТСП ще излезе с конкретни предложения за фазите на изплащане на втория стълб и за корекции, свързани с индивидуалните коефициенти.

Въпреки че данните показват трудности заради кризата, няма причина да се притесняваме за сигурността на пенсионната система. Над 3 млрд. лева от Сребърния фонд се намират в Българската народна банка. Няма нужда да генерираме допълнителни притеснения на този етап„, допълни тя.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Над 160 кг незаконен тютюн конфискуваха в Монтанско

Над 160 килограма незаконен тютюн са разкрили и иззели полицаи от Монтана, съобщи „24 часа“. Рано сутринта в петък на пътя Монтана – Лом е спрян за проверка лек автомобил, управляван от 34-годишен мъж от село Буковлък, Плевенско. При претърсването са открити 11 чувала с нарязан тютюн без бандерол. Общото […]