Реклама

https://www.gerb.bg/bg

С нов стандарт за плочки, тротоари и кошчета връщат духа на стара София

Центърът на София ще е с настилка от каменни блокове от гранит, павета, които препращат към стара София и целят да запазят духа на града. А от центъра към периферията на града настилката в кварталите ще е с лесни характеристики. Голямата част от павираните улици, обявени за паметник на културното наследство, запазват своя облик, запазват се и построените преди 1944 г. паважи – отново с цел намиране на духа на стара София. Това обясни главният архитект на София Здравко Здравков, който представи заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова Стандарт за настилки в пешеходните пространства на София, заложен в Наредба за градската среда.

Стандартът ще бъде внесен в Столичния общински съвет (СОС) днес, след това публикуван за обществено обсъждане, като срокът за него ще е един месец.

От думите на архитекта се разбра, че първо е направено изследване на съществуващите настилки и за новите се избират характерни за София цветове, качество и по-висока устойчивост за водоплътност и минусови температури. Разгледани са и такъв тип елементи за бордюри и проектантите вече са изработили препоръки на настилки, пропорции, дебелини. Основно се препоръчват правоъгълни форми. Работено е с екип от Лесотехническия университет по отношение на стандарта за уличното озеленяване, да се въведат правила за това кои дървета могат да се засаждат, да са с ниски корени, за да не се повдига настилката. Определени са и стандартите и детайлите за бордюри и шахти, като се правят комбинации – да са мултиплицирани с растери. Шахтите трябвало да се интегрират и да се съобразят с растера, за да нямат проблем при монтажа.

Оценката установява, че в града има множество настилки, където завършва един ремонт и среща под ъгъл, под 45 градуса. За посадните гнезда е обмислено да са естетически и пешеходците да не се препъват, да са подходящи за хора в неравностойно положение.

До 2 месеца ще се изчистят стандартите и предстои да се покажат елементите на градската среда, като те трябва да са с ясна характеристика за кошчета, пейки, улично осветление и всички пешеходни елементи. По думите на арх. Здравко Здравков е заимстван опит на столици в Европа. Столичният кмет Йорданка Фандъкова посочи, че се цели промяна в законодателство, за да се осъществят проектите, тъй като това се опира на нормативен акт на Столична община, който трябва да стъпи на закон. Срокът за обществени консултации е 1 месец. Очаква се и бъдещите ремонти да се работят по тези стандарти.

От кметството се похвалиха, че след ремонта и обновяването – София вече е с уеднаквени цветове на улични стълбове, спирки на градския транспорт, стандарти за шрифта, улични табели, туристическа навигация и фасадите в зона 2 в Централна градска част. Следващият етап е подмяна на тротоарите.

Също така – от площад „Македония“ до „Люлин“ вече било еднакъв цвят – „умбре“, цвят от Възраждането, свързан с област в Италия.

След приемане на стандарта от СОС – той става задължителен, ще даде указания за всички, а и включва и безопасност, пешеходна достъпност, екология, приемственост.

Фандъкова обясни в заключение, че тази година е заложено началото на голям проект за ремонт на тротоари на стойност 120 млн. лв. за срок от 3 години, като целта е по-добра пешеходна свързаност и стимул на пешеходното движение. Този месец се очакват и нови процедури за текущи ремонти, включително и за тротоарите. Част от бюджета ще се предостави на районните кметове.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Диалогът Главчев-Радев остава без резултат, засега (СНИМКИ)

Служебният премиер Димитър Главчев обсъди с президента Румен Радев...

САЩ предупредиха Иран да не повтаря ударите срещу Израел (ОБНОВЕНА)

САЩ предупредиха, че Иран ще бъде държан отговорен, ако...

Гешев подозира, че Борисов стои зад атентата срещу него (ВИДЕО)

Бившият главен прокурор Иван Гешев се яви на разпит...

Саудитска Арабия призова Иран и Израел към сдържаност (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази загриженост...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img