Реклама

https://www.gerb.bg/bg

С неравноправна клауза КЗП защитавала интереса на мобилните оператори от години

Комисията за защита на потребителите е допуснала неравноправна клауза в общите условия на мобилните оператори, съобщават от Асоциацията за защита на потребителите по повод намерението на мобилните оператори да повишат месечните абонаментни такси заради инфлацията.

АЗП посочва, че мобилните оператори предлагат принцип за увеличение, което ще бъде по-ниско от предвиденото в клаузите от общите условия в договорите с клиентите. След получаване на информацията за намеренията им КЗП и вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова реагираха с действия, които според мобилните оператори, ако те коригират своето поведение, ще се получи по-голямо увеличение на таксите за потребителите.

Председателят на АЗП Пейо Майорски подчертава, че до момента все още няма заповед или административен акт от страна на КЗП или Нинова за забрана на вдигането на цените, което ще бъде непазарен механизъм.

Според Асоциацията този спор, включително предстоящото увеличение на месечните такси към потребителите, е щял да бъде избегнат, ако КЗП е била изпълнила своите задължения по закон. Законът за защита на потребителите казва, че когато е предвидено държавен орган (в случая Комисията за регулиране на съобщенията) да одобрява общите условия на договорите с потребители и последващи изменения в тях, те се изпращат на КЗП за становище за наличие на неравноправни клаузи и чак след като ги одобри, тези общи условия влизат в сила, поясняват от АЗП. Клаузата, предмет на настоящия спор, предвижда увеличение на месечната абонаментна такса при обективни икономически предпоставки, а в общите условия няма реципрочна на тази, че при обективни пазарни предпоставки (например дефлация), ще бъде намалена. Майорски пояснява, че през годините при дефлация цените е трябвало да бъдат намалявани от мобилните оператори.

Така се получава вреда за потребителя, която води до значително нерановесие между правата и задълженията на търговеца и клиента, категорични са от АЗП и допълват, че тази неравноправна клауза е можело да бъде отхвърлена от КЗП, преди да бъдат приети общите условия. Тъй като става дума за краткосрочни договори и нормални икономически порцеси, телекомите би трябвало да могат към момента на ценообразуване на услугата да предвидят и пресметнат обичайната инфлация, която се движи в прогнозируеми рамки, посочват от Асоциацията и уточняват, че възниква въпросът защо КЗП е позволила да съществува в общите условия на мобилните оператори неравноправна клауза, която поражда сериозен спор между телекомите и потребителя.

Според АЗП това показва, че КЗП са защитавали интересите на мобилните оператори от дълги години. По тази причина настояват за оставката на председателя Димитър Маргаритов и членовете на Комисията.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВР назначи нов директор на полицията в Добрич

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов назначи Красен Торимацов за...

Жозеп Борел: Близкият изток стои на ръба на пропастта

Върховният представител за външната политика на Европейския съюз Жозеп...

Главчев назначи трима финансови зам.-министри

Трима заместник-министри на финансите са назначени със заповед на...

CNN: САЩ няма да участват в евентуална атака срещу Иран

След въздушния удар на Иран по израелска територия, експерти...

Иранските летища отменят полети до понеделник сутринта (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Всички полети от международното летище "Имам Хомейни" в Техеран...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img