Реклама

https://www.gerb.bg/bg

С два самолета си тръгват 70-те руски дипломати, служители и техните семейства

70-те руски дипломати, служители на посолството и техните семейства, експулсирани от България, ще бъдат превозени с два самолета на Руската федерация. Очаква се машините да пристигнат на летище София в следобедните часове днес, 3 юли, съобщи БНР.

Според непотвърдена информация общата бройка на руснаците, които ще напуснат днес страната ни, е около 170 души.

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от 28 юни 2022 г. на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати и за президента, и за коалиционните партньори на ПП – БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха.

На следващия ден в Народното събрание стана ясно, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От „Възраждане“ пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

След това бившият премиер Бойко Борисов каза, че подкрепя премиера в оставка Кирил Петков за руските дипломати и посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Това стана след като руският дипломат си позволи да заплашва страната ни със скъсване на дипломатическите отношения и да поставя ултиматум.

Двата полета са насрочени за 15:00 и 15:30 часа. Самолетите ще летят от София до московското летище „Внуково“. За пътуващите са предвидени четири чекинг гишета на Терминал 2.

Отзоваваме 70 руски дипломати. Всеки, който работи за чужди интереси, ще бъде призован да се върне обратно в страната, откъдето е дошъл„, заяви Петков, който поздрави службите за добрата работа.

Първият от двата самолета кацна на летище София около 13 часа. Минути преди 14 часа кацна и вторият самолет.

Пълномощният министър на Русия в България Филип Воскресенски заяви, че никой от руските дипломати и служители, които заминават сега, не са работили срещу интереса на България. Заминавам с голяма благодарност към България и към българите, каза той. Сред заминаващите са генералните консули в Русе и Варна, хора по поддръжката на посолството в София.

Само президентът на Русия Владимир Путин може да реши дали мисията в София ще бъде закрита. Никой не може да развали руско-българските отношения между хората, допълни Воскресенски.

Според други заминаващи: „Благодарение на вашето правителство ние заминаваме. Без повече коментари. Без коментари„, заявиха двама от руските граждани на влизане в летището. Те пристигнаха с автобуси, организирани от посолството.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Един убит и трима ранени след обстрел в Харковска област

Днес около 10 часа сутринта руските войски са обстрелвали град...

Надзорниците на Meta призоваха за падане на забраната на думата „Шахед“

Надзорният съвет във вторник призова компанията да прекрати пълната си...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

Мицотакис отхвърли тайна сделка със Зеленски

Премиерът Кириакос Мицотакис каза в петък, че няма споразумение...

НС гласува отказа на Габриел да бъде премиер

Народното събрание ще гласува решението на Мария Габриел да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img