Реклама

https://www.gerb.bg/bg

С 500 000 лв. Топлофикация – София усъвършенствала удовлетворението ни

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu. / Васил Димитров/

Скандални договори на „Топлофикация – София“ за закупуване на квоти за парникови газове на завишени цени, както и два „странни договора“ за стратегически и инициативни перспективи и вторият – за усъвършенстване на процеси за удовлетвореност на клиенти и повишаване на събираемостта – представи председателят на Комисията по ревизия Мая Манолова на заседанието днес.

На комисията не дойде кметът на София Йорданка Фандъкова, както и шефът на „Топлофикация – София“, която има дългове за милиони, бяха изпратени поне десет чиновници от дружеството, които да отговарят на въпросите на народните представители.

Манолова се възмути от този факт: „Фандъкова не е разбрала какво ще се обсъжда днес, по същия начин се изпращат писмата на всички институции. От кмет тя се е превърнала в чиновник, който само подписва документи.“

После отсече: Топлофикация – София на практика е във фалит. Манолова изнесе тревожни данни: 2016 г. – задължения – 726 млн.лв., към 31 декември 2020 г. – задълженията на дружеството са 1 милиард, към 30 юни 2021 г. – 1.68 млрд. лв. Най-големият кредитор на дружеството е БЕХ – общи задължения са 711 млн. лв., просрочени 157 млн. лв., дължими лихви – 16 млн. лв. – общо 727 млн. лв.

След това Мая Манолова разказа за договорите.

Разход за купуване на квоти за вредни емисии – от става ясно, че данните обявени от сайта на КЕВР – Топлофикация е закупила количество за квоти в размер на над 3.7 млн. лв., а КЕВР е признала 2.5 млн. тона.

По данните, изнесени от Манолова, през 2018 г. Топлофикация – София възлага с договор закупуването на квоти за въглеродни емисии на инвестиционен посредник, свързано с основния играч в енергетиката – „Гранд кепитъл“ ООД, като в този договор се определя и цената за закупуване квотите въглеродни емисии през следващата години – единичната цена е била 28.5 евро на тон – общото количество за закупуване 800 000 тона на стойност 22.8 млн. евро. Имало е две сделки – 2019 г. – цена 28.50 евро на тон, като пазарните цени в момента на сключване на сделките били 23 евро на тон, а за 2020 – цената е 25 евро на тон. Разликите в сключените сделки са 10 млн. евро, обяви Мая Манолова.

Представител на „Топлофикация – София“ отвърна на обвиненията: Дружеството не е в добро състояние, но в момента не работи незаконно, тъй като вървят обжалвания по съдебен ред, не използва специални придобивки, а възнагражденията за правни услуги били по наредбата за адвокатските възнаграждения.

Тезата, че Топлофикация е извършила сделки над пазарните – не е издържана, казаха от там и отрекоха за разликата от 10 млн. евро., като довод била датата на сключване на договора – към него не била с определена цена за фиксиране на квоти.

Мая Манолова отговори, че това е максимално висока цена на тон и това го показват справките. Към тези дати са проверени фючърсите на европейската борса и всички цени са по-ниски с количествата, затова и обяснението било несъстоятелно.

Другите договори, посочени от Мая Манолова – на стойност 327 000 лв. с консорциум „Индевър“ за стратегически и инициативни перспективи за „Топлофикация – София“ ЕАД. И вторият договор със „Ская“ – за усъвършенстване на процеси за удовлетвореност на клиенти и повишаване на събираемост – 573 000 лв.

Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов обясни, че „Топлофикация – София“ не може да обслужва своите договори, а БЕХ е задължен да помогне на своето дъщерно дружество и да плати дълговете, защото в противен случай „Булгаргаз“ като основен доставчик изпада в ниска ликвидност.

Единственото, което е платено от „Топлофикация – София“, е през март месец и то с малко лихви.

БЕХ може да се намеси само, ако дружеството инвестира в нови мощности и може да подобри своето състояние. Той цитира американски консултант затова как на „Топлофикация – София „може да се помогне: да бъде инвестирано в около 6000 мегавата, което ще намали разходите за обслужване на София като европейски консуматор и ще подобри потреблението на мрежата в София.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Земетресение с магнитуд 6,9 в Папуа Нова Гвинея

Земетресение с магнитуд 6,9 по Рихтер разлюля Папуа Нова...

Депутатите приеха на второ четене увеличаване на „Гранична полиция“

Капацитетът на "Гранична полиция" ще бъде увеличен по два...

Пет оранжерии за марихуана разби полицията във Варненско за ден (СНИМКИ)

Сектор "Наркотици" работят без предел и разбиха пет оранжерии...

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна,...

„Да не ме занимават с глупости.“ АКФ пусна протокол от разпита на Гешев

Антикорупционният фонд публикува четвърти протокол от т.нар. от тях...

Франция обяви най-високо ниво на сигурност

Мерки след нападението в Москва

Мицотакис отхвърли тайна сделка със Зеленски

Премиерът Кириакос Мицотакис каза в петък, че няма споразумение...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img