С 500 000 лв. Топлофикация – София усъвършенствала удовлетворението ни

Прочитания 10943
0 0
Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu. / Васил Димитров/

Скандални договори на „Топлофикация – София“ за закупуване на квоти за парникови газове на завишени цени, както и два „странни договора“ за стратегически и инициативни перспективи и вторият – за усъвършенстване на процеси за удовлетвореност на клиенти и повишаване на събираемостта – представи председателят на Комисията по ревизия Мая Манолова на заседанието днес.

На комисията не дойде кметът на София Йорданка Фандъкова, както и шефът на „Топлофикация – София“, която има дългове за милиони, бяха изпратени поне десет чиновници от дружеството, които да отговарят на въпросите на народните представители.

Манолова се възмути от този факт: „Фандъкова не е разбрала какво ще се обсъжда днес, по същия начин се изпращат писмата на всички институции. От кмет тя се е превърнала в чиновник, който само подписва документи.“

После отсече: Топлофикация – София на практика е във фалит. Манолова изнесе тревожни данни: 2016 г. – задължения – 726 млн.лв., към 31 декември 2020 г. – задълженията на дружеството са 1 милиард, към 30 юни 2021 г. – 1.68 млрд. лв. Най-големият кредитор на дружеството е БЕХ – общи задължения са 711 млн. лв., просрочени 157 млн. лв., дължими лихви – 16 млн. лв. – общо 727 млн. лв.

След това Мая Манолова разказа за договорите.

Разход за купуване на квоти за вредни емисии – от става ясно, че данните обявени от сайта на КЕВР – Топлофикация е закупила количество за квоти в размер на над 3.7 млн. лв., а КЕВР е признала 2.5 млн. тона.

По данните, изнесени от Манолова, през 2018 г. Топлофикация – София възлага с договор закупуването на квоти за въглеродни емисии на инвестиционен посредник, свързано с основния играч в енергетиката – „Гранд кепитъл“ ООД, като в този договор се определя и цената за закупуване квотите въглеродни емисии през следващата години – единичната цена е била 28.5 евро на тон – общото количество за закупуване 800 000 тона на стойност 22.8 млн. евро. Имало е две сделки – 2019 г. – цена 28.50 евро на тон, като пазарните цени в момента на сключване на сделките били 23 евро на тон, а за 2020 – цената е 25 евро на тон. Разликите в сключените сделки са 10 млн. евро, обяви Мая Манолова.

Представител на „Топлофикация – София“ отвърна на обвиненията: Дружеството не е в добро състояние, но в момента не работи незаконно, тъй като вървят обжалвания по съдебен ред, не използва специални придобивки, а възнагражденията за правни услуги били по наредбата за адвокатските възнаграждения.

Тезата, че Топлофикация е извършила сделки над пазарните – не е издържана, казаха от там и отрекоха за разликата от 10 млн. евро., като довод била датата на сключване на договора – към него не била с определена цена за фиксиране на квоти.

Мая Манолова отговори, че това е максимално висока цена на тон и това го показват справките. Към тези дати са проверени фючърсите на европейската борса и всички цени са по-ниски с количествата, затова и обяснението било несъстоятелно.

Другите договори, посочени от Мая Манолова – на стойност 327 000 лв. с консорциум „Индевър“ за стратегически и инициативни перспективи за „Топлофикация – София“ ЕАД. И вторият договор със „Ская“ – за усъвършенстване на процеси за удовлетвореност на клиенти и повишаване на събираемост – 573 000 лв.

Изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов обясни, че „Топлофикация – София“ не може да обслужва своите договори, а БЕХ е задължен да помогне на своето дъщерно дружество и да плати дълговете, защото в противен случай „Булгаргаз“ като основен доставчик изпада в ниска ликвидност.

Единственото, което е платено от „Топлофикация – София“, е през март месец и то с малко лихви.

БЕХ може да се намеси само, ако дружеството инвестира в нови мощности и може да подобри своето състояние. Той цитира американски консултант затова как на „Топлофикация – София „може да се помогне: да бъде инвестирано в около 6000 мегавата, което ще намали разходите за обслужване на София като европейски консуматор и ще подобри потреблението на мрежата в София.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

САМО В NEWS24sofia.eu! Президентът Румен Радев привика всички служебни министри в президентството, но крият срещата от медиите (ОБНОВЕНА)

Водят се разговори за второто служебно правителство