Реклама

https://www.gerb.bg/bg

С 200 лева на месец повече ни струва животът при кабинета Петков, изчисли КНСБ

Снимка: архив БГНЕС

С 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен доход за издръжка на живот в последните 6 месеца, в които управлява правителството в оставка на Кирил Петков. Това сочат данните от редовния доклад на най-големия синдикат у нас КНСБ.

1267 лева месечно – това е необходимата средностатистическа сума, нужна на човек, за да покрива текущите си разходи. За семейство с едно дете, което вече е средностатистическото у нас, са нужни пък 2286 лева, за да удовлетвори битовите си нужди. При втората група покачването на нужните доходи за издръжка е и по-високо – с 358 лева повече в сравнение с началото на годината.

Според нашите данни, които само КНСБ независимо от НСИ проучва, хората, на които не им стигат доходите за издръжка, са нараснали с 222 хиляди. Можем да кажем, че около 2/3 от българите попадат в тази група„, цитира незавидната статистика председателят на КНСБ Пламен Димитров при представянето на доклада в централата на синдиката.

Може да се каже, че реално обедняваме. Особено тези, които работят на минимална работна заплата, те обедняват реално, както и в номинално отношение„, посочи още той.

В челните места на стоките, допринасящи за нарастващите цени, се нареждат храните и енергийните източници. Има все пак и положителни тенденции – икономиката се възстановява след ковид пандемията, като преработващата промишленост расте с 21,1 на годишна база, добивната промишленост – с 18,5%, а енергетиката расте с 14,1%.

Очакванията на КНСБ обаче са минорни. От синдиката предричат ръстът на цените да продължи в следващите месеци, за което на първо място ще допринесе скокът на цените на енергоресурсите.

А какъв е пътят, поне за частично решение на проблема с работещите бедни? Следва да се изработи ясна дефиниция за „енергийно беден“, като хората, попадащи в тази група, да получават адекватни компенсации от държавата през зимния сезон, настояват от синдикалната организация. Освен това – в срок от 4-5 години следва минималната работна заплата да достигне тази за издръжка на живота, настоя още Димитров.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трагедия с мигранти край Джибути

Шестнадесет потенциални мигранти загинаха, а други 28 са в...

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

Атанас Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени...

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img