С 200 лева на месец повече ни струва животът при кабинета Петков, изчисли КНСБ

News24sofia.eu
Views 5197
0 0
Снимка: архив БГНЕС

С 200 лева на месец се е увеличил необходимият месечен доход за издръжка на живот в последните 6 месеца, в които управлява правителството в оставка на Кирил Петков. Това сочат данните от редовния доклад на най-големия синдикат у нас КНСБ.

1267 лева месечно – това е необходимата средностатистическа сума, нужна на човек, за да покрива текущите си разходи. За семейство с едно дете, което вече е средностатистическото у нас, са нужни пък 2286 лева, за да удовлетвори битовите си нужди. При втората група покачването на нужните доходи за издръжка е и по-високо – с 358 лева повече в сравнение с началото на годината.

Според нашите данни, които само КНСБ независимо от НСИ проучва, хората, на които не им стигат доходите за издръжка, са нараснали с 222 хиляди. Можем да кажем, че около 2/3 от българите попадат в тази група„, цитира незавидната статистика председателят на КНСБ Пламен Димитров при представянето на доклада в централата на синдиката.

Може да се каже, че реално обедняваме. Особено тези, които работят на минимална работна заплата, те обедняват реално, както и в номинално отношение„, посочи още той.

В челните места на стоките, допринасящи за нарастващите цени, се нареждат храните и енергийните източници. Има все пак и положителни тенденции – икономиката се възстановява след ковид пандемията, като преработващата промишленост расте с 21,1 на годишна база, добивната промишленост – с 18,5%, а енергетиката расте с 14,1%.

Очакванията на КНСБ обаче са минорни. От синдиката предричат ръстът на цените да продължи в следващите месеци, за което на първо място ще допринесе скокът на цените на енергоресурсите.

А какъв е пътят, поне за частично решение на проблема с работещите бедни? Следва да се изработи ясна дефиниция за „енергийно беден“, като хората, попадащи в тази група, да получават адекватни компенсации от държавата през зимния сезон, настояват от синдикалната организация. Освен това – в срок от 4-5 години следва минималната работна заплата да достигне тази за издръжка на живота, настоя още Димитров.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Агенция "Митници" отчете приходи от 6,3 млрд. лева за първата половина на 2022 г.

6 335,6 млрд. лева. са приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби, администрирани от Агенция „Митници“ през първите шест месеца на 2022 г., съобщават от агенцията. Това е ръст с 1 551,5 млрд. лева (32,4%) в сравнение със същия период през изминалата година. За първото полугодие на 2022

Read More »