С 13% нараства промишленото производство у нас за година

Прочитания 2255
0 0

През ноември 2021 г. сезонно изгладеният индекс на промишленото производство се увеличава с 1.4% спрямо октомври 2021 г. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт.

През ноември миналата година календарно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 13.2% спрямо съответния месец на 2020 г.

Повишение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 8.2%, и при преработващата промишленост – с 0.7%, а намаление – в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2.6%.

Съществен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – с 31.1%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 16.5%, производството на напитки – с 5.2%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – с 5%.

По-значително намаление е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – със 17.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 9.4%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 3.5%, производството на превозни средства, без автомобили – с 3.4%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 48%, в добивната промишленост – с 42.3%, и при преработващата промишленост – с 5.5%.

Съществен ръст в преработващата промишленост спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството, некласифицирано другаде – с 62.7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 50.6%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 22.4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 16.9%.

Най-голям спад е отчетен при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 28.1%, производството на напитки – с 23.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 16.8%.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Проговори свидетел, който е присъствал на трагедията 26-годишен мъж е убит пред блок 225 в кв. "Люлин"! (ПЪРВИ СНИМКИ)

Изясняват се причините за нападението.