Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Руският посланик в САЩ: Американските дронове събират данни, които Киев използва, за да удари Русия

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Американските дронове събират разузнавателни данни, които впоследствие се използват от Киев за нанасяне на удари по руските сили и територията на Руската федерация. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Неприемливата дейност на американската армия в непосредствена близост до нашите граници е причина за безпокойство. Ние сме добре запознати с целта, за която се използват такива безпилотни разузнавателни и ударни превозни средства, каза дипломатът по отношение на сваления американския дрон MQ-9 в Черно море.

По думите му американски безпилотни летателни апарати извършват такива прелитания ежедневно. Какво правят те на хиляди километри от Съединените щати? Отговорът е очевиден: те събират разузнавателна информация, която впоследствие се използва от режима в Киев за удари по нашите въоръжени сили и територия, поясно Антонов.

Нека си зададем един риторичен въпрос: ако например руски ударен дрон се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско, каква ще бъде реакцията на ВВС и ВМС на САЩ? Сигурен съм, че действията на американските военни ще бъдат безкомпромисна по своята същност, недопускаща пробив в нейното въздушно или морско пространство, подчерта посланикът.

Предполагаме, че Съединените щати ще се въздържат от по-нататъшни спекулации в медийното пространство и ще спрат да летят близо до руските граници, допълни той.

Русия възприема всякакви действия с използване на американски оръжия и техника като открито враждебни. Вашингтон вече достави на Киев оръжия на стойност 33 милиарда долара. Само помислете за тази цифра. Абсолютно очевидно е, че САЩ водят ситуацията към умишлена ескалация, изпълнена с пряк въоръжен конфликт, посочи той.

Вярваме, че е важно линиите за комуникация да останат отворени. Русия не търси конфронтация и се обявява за прагматично сътрудничество в интерес на народите на нашите страни, каза още Антонов.

Според руското министерство на отбраната средствата за управление на руските въздушно-космически сили са регистрирали полет на американски дрон MQ-9 в района на полуостров Крим. От ведомството уточниха че, полетът е извършен с изключени транспондери в нарушение на границите на зоната на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на специална военна операция, предоставени на всички потребители на международното въздушно пространство и публикувани в съответствие с международните стандарти.

От руското МО добавиха, че дронът в резултат на рязко маневриране е влязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влизали в контакт с безпилотен летателен апарат и са се завърнали благополучно на летището за базиране, уточняват от военното ведомство.

Според Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, руски самолет Су-27 е ударил перката на американски дрон, което е довело до падането му във водите на Черно море.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат, оборудван с турбовитлов двигател, който му позволява да развива скорост над 400 км/ч. Максималната продължителност на полета му е 24 часа. Способен е да носи ракети въздух-земя и въздух-въздух, както и бомби с лазерно насочване.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски: Радев да подписва указите, че утре може и да няма президент (ВИДЕО)

Съгласно Конституцията Румен Радев е длъжен да подпише указите...

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

ЕЦТП обвинява МРРБ за снижени критерии за пътната маркировка в полза на частни фирми

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва в свое...

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img