Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Руски вирус сринал пощата – реанимират системата

Снимка: архив БГНЕС

Изпълнителният директор и цялото ръководство на Български пощи се разделят с постовете си. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът с ресор ефективно управление Калина Константинова.

„Български пощи“ са дружеството в сектора с най-развита клонова мрежа от 2973 станции в над 2000 населени места, но същевременно има едва 2% пазарен дял, едва половината от пратките идват навреме. Загубите за 2021 година са 13 милиона лева, изтъкна незавидната статистика Константинова.

И се обърна с укор към предишното редовно управление на ГЕРБ. „Заварихме дружество, системно водено към фалит, за което държавата не е била майка, а мащеха. Министерството на финансите на ГЕРБ систематично е недофинансирало пощите – например за 2018 година с над 36 милиона лева. Къде са отишли тези пари?“

И въпреки тези незавидни резултати ръководството на пощите и голямото текучество на персонал в системата, е едно и също от 6 години.

Ще се проведат конкурси за ново ръководство, като до тогава начело на „Български пощи“ ще бъде назначено временно изпълняващо длъжността такова, което ще бъде обявено официално в сряда. То щяло да е съставено от млади специалисти с богат управленски и международен опит, съобщи още Константинова.

Стратегическа и добре планирана хакерска атака. Така определи причината, довела до срива на системата на пощите на 16 април вицепремиерът.

Самото проникване в системата е станало още на 4 април, на 5-то число са били проведени тестове, като по-нататъшни действия последват едва след повече от 10 дни, каза на свой ред IT специалистът и съветник на Константинова Васил Величков.

Всички данни сочат, че става дума за атака от Русия, обясни Величков – вирусът бил така програмиран, че да не се активира в системи на територията на Руската федерация и страните от бившия СССР, използван е и специфичен софтуер „Делхи“. „99% от потребителите му са в Руската федерация. Разбира се, това не е доказателство на 100%, че зад атаката стоят руските служби, но като съпоставим събитията с това, което получаваме като информация от партньорски държави – имало е подобни атаки в гръцките пощи, в холандските пощи, в други организации. Това не е изолиран случай“, добави Величков.

Според специалиста това не е обикновена хакерска атака, а такава, която цели да внесе социално напрежение. Така например не е искан откуп, за да бъдат възстановени данните, както обичайно действат хакерските групи с криминални цели.

Голяма част от данните са безвъзвратно изгубени, като пощите трябва буквално да се реанимират, подчерта той. Макар и попитан многократно, нито той, нито Константинова се ангажираха със срокове, в които „Български пощи“ ще възстановят изцяло функциите си.

Към момента работят международните пратки и плащанията на пенсии. До няколко дни пък се очаква отново да бъде възможно плащането на сметки, но за целта трябва да се преинсталират над 6000 компютъра, за да не остане в тях зловреден софтуер. „Не говорим за възстановяване, а за реанимация. Не е реалистично да очакваме до 2-3-4-5 седмици пощите да възкръснат като феникс.“

Също така – нямало индикации за изтичане на лични данни, но такова не е изключено.

ДАНС са знаели за атаката 10-12 часа преди официално пощите да обявят за нея. Предложили са помощ, но такава била отказана от ръководството, което смятало, че ще се справи със собствени усилия, каза на свой ред шефът на ДАНС Пламен Тончев.

Усилията на нашите служители са насочени основно към намаляване на негативния ефект върху обществото и развитието на негативни социални процеси. Знаете, че в този период се изплащаха коледните добавки на пенсионерите.

Имало е и други подобни атаки към важни държавни институции, съобщи Тончев на въпрос на News.bg. Отказа обаче да даде повече подробности, но попитан дали тези атаки са били успешни, той отговори негативно.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изтребители на САЩ и Обединеното кралство прехващат иранските дронове над Сирия и Йордания (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Изтребители на САЩ и Обединеното кралство в момента прехващат...

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Русия обвини СС на ООН в лицемерно осъждане на Иран

Припомни атаката срещу посолството в Дамаск

Китай призовава към спокойствие в Близкия изток (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y В изявление Външното министерство на Китай заяви, че е...

Ако не се лекува своевременно, мезентериалната венозна тромбоза може да доведе до фатален изход

Мезентериалната венозна тромбоза е рядко, но животозастрашаващо състояние. Мезентериална...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img