Руската посланичка привикана във Външно, но отказала да се яви

Views 31340
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е била привикана в Министерството на външните работи, за да даде обяснения относно руския дипломат, който, както обяви прокуратурата, е извършвал разузнавателна дейност у нас. Митрофанова обаче е отказала да се яви, като е изпратила свой заместник.

Това каза след редовното заседание на Министерски съвет говорителят на кабинета Лена Бориславова.

Работим заедно със службите, премиерът комуникира директно с Външно министерство. Днес е била поканена посланичката да се яви във Външно министерство, но, доколкото знам, е отказала и е изпратила свой заместник. Предприети са всички необходими мерки, в това число преглеждаме и възможността за идентифициране на допълнителни лица, които евентуално поставят под въпрос техния дипломатически статус, понеже не изпълняват само дипломатически функции„, каза Бориславова. Тя не влезе в широки детайли обаче относно личността на въпросния дипломат, нито пък отговори на въпрос от колко време той е в България.

От началото на ескалирането на ситуацията между Русия и Украйна българските служби са на завишено ниво на готовност и правят проверки по всички направления, които са от значение за националната сигурност„, увери тя.

Иначе сред основните точки в дневния ред на днешното заседание е било официализирането на изпращането на помощ на Украйна. „Под формата на болнично и медицинско оборудване, изпращат се 30 палатки, спални чували 450 броя, походни легла, възглавници и стационарни електрически генератори, както и различни лекарства като антибиотици и аналгетици и др.„, поясни говорителят на правителството. Конвоите с хуманитарна помощ за Украйна пък се освобождават от ТОЛ такси.

В синхрон с останалите европейски държави България ще прекрати членството си в Международната инвестиционна банка и Международната банка за икономическо сътрудничество.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Украинските бежанци у нас да могат да задействат процедурата за статут и в Бургас и във Варна

Бежанският поток неминуемо ще предизвика хуманитарни проблеми в страните, към които бежанците се насочват да търсят спасение от войната, от която бягат. За да не ескалира до хуманитарна криза, е необходимо неотложно да се предприемат необходимите стъпки за нейното овладяване и контролиране. Това пишат в открита позиция от Националната пациентска организация,

Read More »