Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Руската полиция арестува брата на Навални, обискира над 10 адреса на негови следовници

Руската полиция нахлу на повече от 10 адреса в Москва, свързани с Алексей Навални и негови сподвижници, като извърши обиски и задържа брата на Навални – Олег, предаде Би Би Си. Арестувана е и активистката Любов Собол, също съмишленичка на опозиционния лидер, юристка от Фонда за борба с корупцията (ФБК). Двамата са поставени под стража за 48 часа.

Формалният повод за полицейските акции е заведено дело за „нарушаване на санитарно-епидемиологичните норми“ по време на протестите от 23 януари, когато жители на над 120 руски града протестираха в подкрепа на Алексей Навални. Само в Москва по улиците излязоха над 40 хиляди души.

Дойче веле съобщава, че е задържана и Мария Алехина от музикалната група Pussy Riot, известна с гражданската си активност и критично отношение към властите.

Медията съобщава, че обискираните адреси са близо 20, като сред тях е и жилището, обитавано от Алексей Навални и съпругата му Юлия.

Според Олег Навални, действията на полицията са политически мотивирани.

„Не съм съгласен със задържането. Смятам, че то е незаконно и се извършва с цел оказване на натиск срещу моя брат Алексей Навални заради политическата му дейност.“ – е написал той в протокола от ареста.

Напомняме, Алексей Навални, основател и лидер на ФБК, беше арестуван на 17 януари, на летище „Шереметиево“ – минути след като се завърна от Германия, където повече от четири месеца се лекуваше след отравяне с „новичок“, Отровата първо беше идентифицирана в германска лаборатория, а след това и от експерти на ОЗХО. Навални беше отровен в Русия на 20 август, малко преди да се качи на самолет от Томск за Москва.

Докато Навални се лекуваше в Германия след покушението, в Русия федералната служба за изпълнение на наказанията го обвини, че с пътуването си е нарушил наложен по-рано от съда изпитателен срок и поиска да му се наложи ефективна присъда „лишаване от свобода“. През декември 2014 г. в рамките на т. нар. дело „Ив Роше“, съдът в Москва издаде условна присъда за Навални със срок 3 години и 6 месеца. През октомври 2017 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че присъдата на московския съда е произволна и необоснована. Руските власти игнорираха решението на европейския съд, а след като стана ясно, че Навални ще живее и ще се върне в Русия, поискаха условната му присъда да бъде заменена с ефективна и го обявиха за издирване.

Щабът на Навални призова за нови протестни акции в руските градове в неделя, 31 януари.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киргизстан твърди, че неговите граждани в Русия са активна мишена на вербовчици

Киргизстанците работещи в Русия активно биват примамвани от вербовчици...

ВМРО съзря ръката на Скопие в корупционния скандал в ЮЗУ „Неофит Рилски“

ВМРО пита кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет...

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Насилието на банди в Хаити е причинило смъртта на...

Русия се похвали с още един унищожен американски танк край Авдеевка

Руските сили са унищожили пореден американски танк Abrams на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img