Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Руската дипломатическа мисия е най-голямата у нас

Елеонора Митрофанова е глава на мисията на Русия у нас. Тя координира всички свои служители и дипломати. Тя знае кой дипломат каква дейност извършва. Това каза бивш зам.-министър на външните работи и бивш зам.-министър на икономиката Милен Керемедчиев в ефира на bTV.

Изгонените руски дипломати заемат различни позиции. Тези хора са културни, търговски аташета, представители на руските служби и са много активни. Според него, Митрофанова е знаела за дейността на дипломатите. Руският посланик не е сред тях, поясни той. Изгонването на едни дипломати не значи, обаче, че няма да дойдат други на тяхно място. Голяма част от дипломатите ще бъдат заменени с други. Ние имаме между 10-15 дипломати в Русия. Тоест няма реципрочност между дипломатите в България и тези в Русия , добави Керемедчиев. Руската федерация има най-голяма численост на дипломати у нас. Тя варира до около 150 човека. Това е над 10 пъти повече от нашите дипломати в Русия, ние имаме 10-15 човека там.

Припомняме, че по време на дебатите по вота на недоверие, който свали правителството, Кирил Петков открои сред виновниците за вота руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, наред с Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов.

Отношенията между Петков и Митрофанова бяха обтегнати от край време, като искри межди тях прехвърчаха например покрай отказа на страната ни да пусне руския външен министър Сергей Лавров да премине през въздушното ни пространство и посещението на премиера в оставка в Украйна. В края на април Петков обяви, че очаква да се направи преглед на дипломатите от към посолството на Руската федерация, акредитирани у нас, както и по-симетрично представителство в двустранните отношение.

Важно е да се отбележи, че на 1 април 2022 г. България изгони първия секретар на Руското посолство у нас заради нерегламентирана разузнавателна дейност. Освен това бяха отстранени и двама служители на ДАНС, разследвани за шпионаж в полза на Русия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Комисията за аферите в Митниците и Асен Василев приключи работа

Комисията за аферата в Агенция "Митници" приключи дейността си....

Групата на ПП-ДБ в Общинския съвет в Плевен се разпуска

Тримата членове на коалицията стават независими

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Столични съветници искат да отворят заключените държавни паркинги

Паркинги стоят неизползвани в София. За проблема алармира общинският...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

Задържаха 1,4 тона кокаин на пристанище край Стокхолм

Шведската митническа служба хвана 1,4 тона кокаин, едно от...

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането...

САЩ и Южна Корея обсъждат разходите за съвместна отбрана

Представители на САЩ и Южна Корея ще се срещнат в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img