Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия заплашва държавите гласуващи срещу нея в Съвета по правата на човека на ООН

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Русия предупреди страните в Организацията на обединените нации, че гласуването „за“ или „въздържал се“ от настояването на САЩ за изключване на Москва от Съвета по правата на човека ще се разглежда като „неприятелски жест“ с последици за двустранните връзки, съобщава „Ройтерс“.

Съединените щати заявиха в понеделник, че ще поискат изключване на Русия, след като Украйна обвини руските войски в убийството на стотици цивилни в град Буча.

193-членното Общо събрание на ООН в Ню Йорк трябва да гласува мярката в четвъртък.

Мнозинство от две трети от членовете с право на глас – въздържалите се не се броят – може да отстрани държава от 47-членния Съвет по правата на човека, базиран в Женева, за извършване на груби и систематични нарушения на правата на човека.

Мисията на Русия в ООН призова страните „да се противопоставят на антируската резолюция„. Не е ясно веднага колко държави са получили съобщението.

Струва си да се спомене, че не само подкрепата за подобна инициатива, но и еднакво отдалечена позиция при гласуването (въздържал се или неучастие) ще се счита за недружелюбен жест„, се казва в съобщението.

Освен това позицията на всяка страна ще бъде взета предвид както при развитието на двустранните отношения, така и при работата по важните за нея въпроси в рамките на ООН„, се казва в съобщението.

Мисията на Русия в ООН отказа да коментира съобщението, тъй като не е публично. Русия е втора година от тригодишен мандат в Съвета по правата на човека.

Русия нагло и открито заплашва държавите, които гласуват да я отстранят от Съвета на ООН по правата на човека, това е само допълнително доказателство, че Русия трябва незабавно да бъде отстранена от Съвета на ООН по правата на човека“, коментира Оливия Далтън, говорител на мисията на САЩ към ООН.

Откакто нахлуването на Русия в Украйна започна на 24 февруари, Асамблеята прие две резолюции, осъждащи Русия със 141 и 140 гласа „за“. Москва казва, че извършва „специална операция“ за демилитаризиране на Украйна.

Русия отрича да е нападала цивилни в Украйна, а руският посланик в ООН Василий Небензя каза във вторник, че докато Буча е била под руски контрол, „нито един цивилен не е пострадал от какъвто и да е вид насилие„.

Общото събрание и преди е отстранявало държава от Съвета по правата на човека. През март 2011 г. той единодушно острани Либия заради насилие срещу протестиращи от сили, лоялни на тогавашния лидер Муамар Кадафи.

Руският външен министър Сергей Лавров също прави изявление в подобен стил и насока. Изявлението му пред руски медии разпространява и руското посолство в България на страницата си във Фейсбук.

Лавров заявява: „Бихме искали още веднъж да призовем отговорните за действията на Киев (знаем кои са те) да осъзнаят своята отговорност за сигурността в Европа, за бъдещето на световния ред и да гарантират, че всички принципи на Устава на ООН се спазват на практика. Русия е готова за този разговор“.

За да постигнем реален напредък, не само привидно, настояваме да се изпрати недвусмислен сигнал до Киев да не участва в саботажи. В противен случай рискуваме да повторим съдбата на споразуменията от Минск.“

Обосновката му е, че преговорите между Русия и Украйна е в тупик, а украинската страна не улеснява, а затормозява само процеса.

Ако украинската делегация продължава да твърди, че са необходими допълнителни стъпки от страна на Руската федерация и категорично отказва (както прави сега) дори да обсъжда задачите по денацификация и демилитаризация, възстановяване на правата на руския език, както и да твърди, че няма проблеми с руския език, правата на рускоезичното население и нацификацията на всички райони на страната, не мисля, че това ще улесни по-нататъшния ход на преговорния процес„, обяснява Лавров.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Иран показва кадри от пожар в Чили като резултат от удар срещу Израел

Иранската държавна телевизия многократно показа видео на двумесечен пожар...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img