Русия призовава 1 млн. резервисти?

Екип на News24sofia.eu

Говорителят на Кремъл отрича

Views 378140
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Журналистите от „Новая газета. Европа“, която се списва в изгнание, пишат, че до 1 милион резервисти може да бъдат мобилизирани в Русия.

Те се позовават на източник от администрацията в Кремъл, според когото параграф 7 от указа на руския президент Владимир Путин и който параграф е засекретен с гриф „за служебно ползване“, позволява мобилизацията да до един милион души.

Цифрата беше коригирана няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион„, каза източникът.

Говорителят на президента Дмитрий Песков отрича предположението, а руските медии разпространяват навсякъде твърдението му. Отговорът на Песков на въпрос дали се предвижда да бъдат мобилизирани един милион руснаци е: „Единственото, което мога да кажа, е, че Сергей Шойгу каза в интервюто си: „300 000 души. Тук става дума за до 300 000 души.“ По-късно Песков нарича и лъжа съобщенията за съдържанието на седма точка от мобилизационния указ. Песков обаче признава, че засекретената клауза от указа се отнася до брой на резервистите, които могат да бъдат призовани на военна служба. Руските агенции съобщават, че с приоритет ще бъдат мобилизирани лекари.

Същият източник от президентската администрация заявява пред „Новая газета. Европа“, че Министерството на отбраната първоначално е настоявало да засекрети целия текст на указа, но в крайна сметка е решило да се ограничи до точка седем. Обявената от Путин мобилизация официално е наречена „частична“, но мнозина изтъкват, че критериите за призоваване са много неясни..

За да потвърди тази информация, „Новая газета. Европа“ се е опитала да се свърже и с органите на изпълнителната власт, които обикновено получават пълния текст на президентските укази, включително и тези, които са класифицирани като „за служебно ползване“. Източници от няколко министерства твърдят, че не са получили пълния текст на постановлението и че не е възможно да го видят чрез Междуведомствена система за управление на документи.

„Новая газета. Европа“ пояснява, че според руското законодателство грифът „за служебна употреба“ е първото, най-ниско ниво на категоризирани документи. Разкриването им, за разлика от документите с гриф „секретно“, „строго секретно“ и по-висок такъв, обикновено води само до дисциплинарна или административна отговорност.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Проектът ОВД-Инфо, който вчера започна да води списък на арестуваните от протестите срещу мобилизацията, съобщи и че някой от тях са получили повиквателна за мобилизация още в ареста.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Появиха се първите кадри от мобилизацията в Русия (ВИДЕО)

Резервист в Благовещенск избяга от военната комисия, като скочи от втория етаж на сградата, в която тя се помещава