Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия призовава 1 млн. резервисти?

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Журналистите от „Новая газета. Европа“, която се списва в изгнание, пишат, че до 1 милион резервисти може да бъдат мобилизирани в Русия.

Те се позовават на източник от администрацията в Кремъл, според когото параграф 7 от указа на руския президент Владимир Путин и който параграф е засекретен с гриф „за служебно ползване“, позволява мобилизацията да до един милион души.

Цифрата беше коригирана няколко пъти и в крайна сметка се спряха на един милион„, каза източникът.

Говорителят на президента Дмитрий Песков отрича предположението, а руските медии разпространяват навсякъде твърдението му. Отговорът на Песков на въпрос дали се предвижда да бъдат мобилизирани един милион руснаци е: „Единственото, което мога да кажа, е, че Сергей Шойгу каза в интервюто си: „300 000 души. Тук става дума за до 300 000 души.“ По-късно Песков нарича и лъжа съобщенията за съдържанието на седма точка от мобилизационния указ. Песков обаче признава, че засекретената клауза от указа се отнася до брой на резервистите, които могат да бъдат призовани на военна служба. Руските агенции съобщават, че с приоритет ще бъдат мобилизирани лекари.

Същият източник от президентската администрация заявява пред „Новая газета. Европа“, че Министерството на отбраната първоначално е настоявало да засекрети целия текст на указа, но в крайна сметка е решило да се ограничи до точка седем. Обявената от Путин мобилизация официално е наречена „частична“, но мнозина изтъкват, че критериите за призоваване са много неясни..

За да потвърди тази информация, „Новая газета. Европа“ се е опитала да се свърже и с органите на изпълнителната власт, които обикновено получават пълния текст на президентските укази, включително и тези, които са класифицирани като „за служебно ползване“. Източници от няколко министерства твърдят, че не са получили пълния текст на постановлението и че не е възможно да го видят чрез Междуведомствена система за управление на документи.

„Новая газета. Европа“ пояснява, че според руското законодателство грифът „за служебна употреба“ е първото, най-ниско ниво на категоризирани документи. Разкриването им, за разлика от документите с гриф „секретно“, „строго секретно“ и по-висок такъв, обикновено води само до дисциплинарна или административна отговорност.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

Проектът ОВД-Инфо, който вчера започна да води списък на арестуваните от протестите срещу мобилизацията, съобщи и че някой от тях са получили повиквателна за мобилизация още в ареста.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

ИТН не изключва и конституционна криза (ВИДЕО)

"Би могла да се получи конституционна криза." Това заяви...

Рангел Бизюрев няма да обжалва задържането си под стража

Обвиняемият за убийството на Димитър Малинов в Цалапица през...

Чуждестранните компании, напуснали Русия заради войната са изгубили над $107 млрд.

Корпоративното напускане на Русия след инвазията й в Украйна...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Лондон: Русификацията в окупираните територии на Украйна продължава

Инициативите за управление, предприети от руските власти във временно...

Украйна: 537 деца са загинали в резултат на войната в Украйна

1269 са били ранени с различна степен на тежест

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ще се разберат ли ГЕРБ и ПП-ДБ за споразумението?

Съставът на министрите не е ключовият проблем

Гешев като Кьовеши оспорва отстраняването си в ЕСПЧ

Единственият успех на това правителството е, че отстрани незаконно...

Болсонару е прекарал 2 нощи в унгарското посолство

Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонару е останал...

Парламентът на Виетнам одобри оставката на президента

Парламентът на Виетнам на Виетнам одобри в четвъртък оставката...

КЕВР се отчете за цената на тока и газа

Без дебати депутатите приеха доклад за дейността на Комисията...

Русия ще наложи вето на резолюция за КНДР в СС на ООН

Има голяма вероятност Русия да наложи вето на резолюция...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img