Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия призна: Украйна проби отбраната ни в Херсон и Луганск

Снимка: специален кореспондент на Информационна агенция News24sfia.eu / Александра Иванова

Украинските войски са пробили руските позиции на река Днепър североизточно от Херсон – стратегически град в Южна Украйна, контролиран от Русия.

За настъплението разкриха руски военни и руски официални лица, разположени в региона. Те съобщават за силен руски отбранителен огън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че има нови освободени селища в няколко региона„.

На изток украинските сили пък навлязоха в контролираната от Русия Луганска област, припомня Би Би Си.

Във вечерното си обръщение към нацията президентът Зеленски заяви, че „ожесточените боеве продължават в много райони“, но не даде подробности.

В събота неговите сили си върнаха важния възлов град Лиман в източната част на страната, разположен близо до границата с Луганска област. Руските военни бяха превърнали Лиман в логистична база.

Пълномощните сили на Русия в Луганск заявиха, че украинските войски са навлезли на няколко километра в Луганска област. Съобщенията сочат, че украинците се придвижват към контролираните от Русия градове Кремена и Сватове в Луганск.

На юг Владимир Салдо, руският лидер в Херсон, заяви, че украинските сили са пробили край Дудчани, град на Днепър на около 30 км южно от предишната фронтова линия. Реката се нарича Днипро от украинците.

Има селища, които са окупирани от украинските сили„, каза Владимир Салдо. Според някои руски съобщения украинците вече са превзели Дудчани.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че „численото превъзходство“ на украинските танкове е „забило дълбок клин южно от Золота Балка, село, при което бележеше предишната фронтова линия на Днепър. Той твърди, че в тези боеве руснаците са убили около 130 украински войници.

Според Владимир Салдо два украински батальона са се опитали да достигнат до водноелектрическата централа „Каховка“, на около 70 км източно от Херсон. Електроцентралата се намира в пристанищния град Нова Каховка.

Украинското настъпление е насочено към линиите за снабдяване на близо 25 000 руски войници на западния бряг на Днепър, припомня „Ройтерс“.

От северозападната страна на Херсонския фронт украинската артилерия е нанесла сериозни щети на Антонивския мост, който е жизненоважна връзка за руските сили в града.

Херсон и Луганск са сред четирите региона, които руският президент Владимир Путин обяви за част от Русия след т.нар. референдуми, осъдени като фалшиви от Киев и западните му съюзници. Русия не контролира изцяло нито един от четирите региона, които анексира.

Военният обрат за Русия дойде само часове след декларацията на Путин от петък и големия концерт на Червения площад в Москва в чест на териториалната анексия на четирите украински области.

Киев се закле да си върне всички територии, анексирани от Русия, включително Крим, завзет от руските войски през 2014 г.

Руското министерство на отбраната заяви, че резервистите, призовани в армията съгласно заповедта на Путин за мобилизация от миналия месец, сега преминават интензивна бойна подготовка в контролираните от Русия Луганска и Донецка област. Кремъл планира да призове около 300 000 резервисти.

Неофициални източници твърдят, че Путин мисли да свика под армията над 1 млн. души.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Русия унищожила 5 бази на бойци в Сирия

Руските въздушно-космически сили са унищожили пет бази на бойци...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Поляк е арестуван за заговор за убийството на Зеленски

Полски гражданин е бил арестуван по обвинения, че е...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Република Сръбска отрича геноцида в Сребреница

Парламентът на автономната Република Сръбска прие доклад, в който...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Ал Джазира“: До часове Иран може да удари Израел

САЩ смятат, че Техеран вероятно ще атакува Израел рано...

ДПС отива самостоятелно на избори

Централният съвет на ДПС прие критериите и процедурите за...

Срещу $5 млн. сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб „Абдула“

Сомалийските пирати освободиха отвлечения кораб "Абдула" рано в неделя, след...

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Стотици евакуирани след изригване на вулкан в Индонезия

Eвакуираха най-малко 800 души след множество изригвания на вулкана...

„Възраждане“ искат доклада за Боташ в зала до 25 април (ВИДЕО)

"Възраждане" внася сигнал в прокуратурата, ДАНС, КЕВР, МЕ, МВР...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img