Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия посочи Косово като главна заплаха за сигурността на Балканите

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Ситуацията около Косово остава основният проблем за сигурността на Балканите и изисква специално внимание от страна на международната общност. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя по време на речта си в Съвета за сигурност на световната организация, предава ТАСС.

Косово остава основният фокус на напрежението на Балканите, подкопавайки усилията за поддържане на мира и стабилността в региона. Ситуацията със сигурността в провинцията (Русия не признава независимостта на Косово-бел.ред.) също непрекъснато се влошава, което изисква внимание от страна на международната общност и Съвета за сигурност на ООН„, каза той .

Ръководителят на руската дипломатическа мисия посочи, че „от началото на 2022 г. в Косово са регистрирани повече от 100 случая на нападения срещу сърби, тяхното имущество, гробища и религиозни светилища„, което е „почти два пъти повече от година по-рано.

Освен това Небензя отбеляза въвеждането от Косово на „забрана за използване на неутрални по отношение на статуса регистрационни табели от сърби със заплаха от конфискация на превозни средства в случай на неподчинение„. „В края на юли това решение на Прищина доближи ситуацията до гореща фаза и почти доведе до кръвопролития„, каза той.

Руският дипломат обърна внимание и на факта, че „Прищина продължава да изисква нова военна помощ от Запада“ и „се стреми към разполагане на втора американска база в провинцията, доставка на системи за радиоелектронна борба и артилерия с обсег на стрелба над 10 км„, а военният бюджет на Косово „достигна рекорден обем, надхвърлящ 100 милиона евро тази година, което в никакъв случай не издава мирните намерения“ на властите.

Според Небензя Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, приета на 10 юни 1999 г., потвърждава, че автономната област Косово и Метохия е част от Сърбия. Косовските власти обявиха независимост през февруари 2008 г. Повече от 60 страни, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави от ЕС не признават независимостта на Косово, а около 100 държави, включително САЩ, Канада и повечето страни от ЕС, включително България признават косовската независимост.

Натискът за смяна на регистрационните табели на колите започна още миналата година и беше посрещнат с протести от страна на сърбите в северната част на страната, които са подкрепяни от Белград и живеят близо до границата на Косово със Сърбия. Напрежението избухна отново миналия месец, след като Прищина обяви, че правилото ще влезе в сила на 1 август, което накара етническите сърби да организират блокади по пътищата.

Напрежението намаля, след като Курти, под натиска на САЩ и ЕС, се съгласи да отложи смяната. Блокадите бяха премахнати под наблюдението на НАТО, който разполага с около 3700 мироопазващи служители в Косово.

Министерството на отбраната на Сърбия, което отказва да признае независимо Косово и го разглежда като своя неразделна част от сръбската територия, заяви в сряда, че е засилило обучението на някои от своите войски, разположени близо до границата с Косово.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Петя Банкова се сдоби с второ обвинение – за принуда

На Петя Банкова й е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група заедно с баща и син Марин и Стефан Димитрови

ИТН: Борисов и ДПС контролират служебния кабинет

Служебното правителство е изцяло на ГЕРБ и някъде там...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

Делото срещу шофьора, помел двама пешеходци на бул. „Сливница“, започва

Внесен е обвинителният акт срещу Адриан Антонов за причинена...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img