Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия отново обявява режим на тишина и коридори в Украйна (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Руските военни за пореден път обявиха „режим на тишина“ и пропускане на хуманитарни коридори за цивилни граждани, които да напуснат няколко украински града.

Според „РИА Новости“ руският „Междуведомствен координационен щаб на Руската федерация за хуманитарна помощ в Украйна“ такива коридори са обявени за напускане на Киев, Харков, Чернигов, Суми и Мариупол от 9 ч. на 8 март.

Досега всички опити за организиране на хуманитарни коридори, предимно от обсадения Мариупол, се провалят, а страните се обвиняват взаимно.

Освен това украинците изразяват категорично несъгласие с маршрутите на някои коридори: руснаците предлагат те да минават през територията на Русия или Беларус.

Ако се съди по докладите нито Харков, нито и Киев се нуждаят от коридорите, тъй като те не са обградени и запазват транспортните си връзки с други части на страната.

Хуманитарните коридори бяха тема и на спешното заседание на Съвета за сигурност. Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс настоя, че ООН има нужда от сигурни коридори, за да може да предостави хуманитарна помощ в зоните на бойни действия в Украйна. Конкретно бяха споменати места като Мариупол, Харков, Мелитопол, а и „други места отчаяно се нуждаят от помощ, особено от жизненоважни медицински доставки„.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя потвърди, че Русия ще прекрати огъня днес в 10 ч. московско време и ще отвори хуманитарни коридори за евакуация на жителите от Киев, Суми, Мариупол и Чернигов. По-рано в съобщение на министерството на отбраната се говореше и за коридор за евакуация от Харков.

Небензя заяви, че предложението за коридори не означава, че всички евакуиращи се хора ще бъдат пратени обезателно в Русия или в руска територия. Той заяви, че има възможност за евакуация и към украински градове западно от Киев ив крайна сметка хората сами решават къде искат да бъдат евакуирани„.

Украинските цивилни граждани трябва да бъдат защитени от ужасите на войната, настоя и заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс.

Според Грифитс служителите на организацията ще се срещнат с представители на руското министерство на отбраната в Москва днес, за да обсъдят хуманитарните коридори.

Грифитс напомни на руската делегация в Съвета за сигурност, че нежеланието на украинците да напуснат градовете си не дава на Путин правото да ги бомбардира. Всички цивилни граждани трябва да бъдат защитени, независимо дали са решили да останат или да напуснат – каза той.

През нощта украинският президент Володимир Зеленски в друго видеообръщение след резултатите от деня в понеделник също говори за хуманитарни коридори и обвини руснаците в цинизъм – „обикновен цинизъм, обикновена пропаганда„. По коридорите имаше руски танкове и руски мини, заяви Зеленски.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Иран осъди на смърт известен рапър

Иран осъди на смърт известен ирански рапър за подкрепа...

Росен Желязков падна със 129 гласа (ВИДЕО)

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков падна от...

ВМЗ – Сопот отчете рекордни приходи за 2023 г.

Печалбата на оръжейната компания е 828 млн. лв

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Най-голямата партия в Индонезия се раздели с президента в оставка Джоко Видодо и сина му

Президентът на Индонезия Джоко Видодо и неговият син, бъдещият...

Намериха труп в река Поройна в Шумен

Полицията извършва оглед на място

Северна Корея пусна песен, възхваляваща лидера Ким като „приятелски баща“

Северна Корея пусна нова песен, възхваляваща лидера Ким Чен...

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

Китай се ядоса на „политическите манипулации“ на Германия

След ареста на предполагаем китайски шпионин

КНДР проведе ракетен тест

Северна Корея проведе изпитание на бойна глава на крилата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img