Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия мълчи издирва ли и за какво Грозев, няма данни за заплаха за живота му

Снимка: архив БГНЕС

Министерството на вътрешните работи е отправило официално запитване към руското МВР обявен ли е за издирване българският гражданин Христо Грозев, ако да, то по какви обвинения и базирано на какви правни основания. Засега обаче отговор от Москва няма. Това съобщи в парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

С две основни точки, свързани с личността на Грозев, започна заседанието на комисията – изслушване на МВР шефа относно разследването за причините, свързани с обявяването на издирване на българина, и мерките за осигуряване на сигурността му, както и проект за решение, входиран от „Продължаваме промяната“, срещу обявяването за издирване на българина от Москва.

Запитването на българското МВР е входирано в съответните служби в Москва от посланика ни в Руската федерация още на 30 декември. Дипломатическата поща има особеността, че се движи бавно, затова липсата на отговор към този момент не означава, че Руската федерация е отказала такъв, посочи вътрешният министър.

Христо Грозев не е обявен и за международното издирване. „МВР прави и ежедневна справки в масивите на Интерпол. (…) Към момента той не е обявен за издирване. Остава хипотезата Руската федерация да използва каналите на Интерпол, за да поиска от държави, които имат особени отношения с нея, лицето да бъде задържано и екстрадирано, но няма как да установим това по официален път„, добави шефът на силовото ведомство.

Няма и данни за заплахи за живота на българина, както и няма искане от самия Грозев за закрила. „До 16 часа на 18 януари няма постъпили сигнали за посегателства върху живота и здравето на лицето, нито и искане от него за защита на живота и здравето му„, отчете Демерджиев.

Очаквано „Възраждане“ се обявиха против повдигането на темата, като я окачествиха като „буря в чаша вода“. „Никой не издирва така титлувания разследващ журналист, стана ясно, че има черен печат за влизане в Руската федерация, като ако влезе там, ще бъде арестуван. Това е единственото, това е стандартна практика за всички страни, включително и европейските такива„, заяви народният представител Николай Дренчев. Той предложи двете точки, свързани с Грозев, да отпаднат от дневния ред. Предложението бе подкрепено от БСП.

Не знам кого още трябва да поканим на изслушване, за да разберем, че от тази работа няма да излезе нищо, както и нищо няма да излезе от проекта за решение на ПП. Днес разбрахме, че Грозев нито е обявен за издирване, нито е имало заплахи срещу него. В проекта за рашение е записано – действия против намеса на трети държави във вътрешните работи на България. Къде тук видяхте намеса във вътрешните ни работи? Освен това – записано е и спирането на доставките на газ от Русия – какво общо има случаят с доставките на газ, освен Руската федерация? Друга точка – забраната за изучаване на български език във временно окупираните територии и свалянето на потрети на исторически личности. Пак – какво общо има това с казуса„, запита Атанас Зафиров от БСП.

Даниел Митов от ГЕРБ пък изтъкна, че вече има постигнат консенсус за декларация по случая „Грозев“, постигнат на Външна комисия, и призова вътрешната комисия да се съобрази с решението. Предложение втората точка – проектът за решение на ПП да отпадне, а на следващото заседание да се разгледа и гласува документът от Комисията по външна политика, направи Стефан Янев. То бе прието 10 гласа „за“.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

За социалния министър великденските добавки не са заигравка с пенсионерите

"Бонусите не трябва да се обвързват с пенсионната система,...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

59-годишен донор спаси три живота

Трансплантирани са черен дроб и два бъбрека

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img