https://www.gerb.bg/bg

Русия изключва връщане в Съвета на Европа

Снимка; iStock

Идеята за връщане на Русия в Съвета на Европа няма, защото е невъзможно. Това каза директорът на отдела за многостранно сътрудничество по правата на човека на руското външно министерство, комисарят по правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Григорий Лукянцев, цитиран от ТАСС. Изявлението бе направено в интервю за вестник „Известия“.

Това е напълно хипотетична ситуация, защото е невъзможна от правна гледна точка. Идеята за връщане там е невъзможна„, каза той.

Според дипломата

невъзможно е да си под юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека, ако не си страна по Европейската конвенция за правата на човека„.

Той отбеляза, че обстоятелствата, свързани с оттеглянето на Русия от Съвета на Европа, са били придружени от множество нарушения, включително процедурни, от страна на организацията.

Припомняме, че през февруари 2023 г., Русия прекрати действието на Устава и договорите на Съвета на Европа в страната.

Руската федерация се оттегли от договорите и се отказва от Устава на Съвета на Европа във връзка с прекратяването на членството в тази организация.

Денонсираха се общо 21 документа, сред които Европейските конвенции за борба с тероризма, за защита на правата на човека, Европейската харта за местно самоуправление, Европейската социална харта и др.

На 15 март 2022 г. руското правителство уведоми генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич за оттеглянето на страната от организацията и намерението ѝ да денонсира Европейската конвенция за правата на човека. На 16 март Комитетът на министрите на Съвета на Европа (CMCE) реши да прекрати правомощията на Русия в организацията. В същия ден ЕСПЧ реши да спре разглеждането на всички жалби срещу Руската федерация. ЕСПЧ ще продължи да разглежда жалбите на руснаци, постъпили в съда преди 16 септември 2022 г.

Русия стана член на Съвета на Европа през 1996 г. Руското външно министерство, обяснявайки причините за напускането на организацията, подчерта, че страните от ЕС и НАТО, „враждебни към Русия, злоупотребявайки с абсолютното си мнозинство в Комитета на министрите на Съвета на Европа (CMCE)“, дълго време налагат „линия на унищожаване на Съвета на Европа и общото хуманитарно правно пространство„.

Оттеглянето на Русия от организацията, създадена след Втората световна война, за да защити мира и правата на човека, бе изключително символичен момент. Съветът на Европа, към който Русия се присъедини през 1996 г., създаде Европейската конвенция за правата на човека и изигра роля в насърчаването на демокрацията в Централна и Източна Европа след падането на Берлинската стена.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Никой не знае какво се случва с разследването за Нотариуса и Пепи Еврото

Няма публична информация какво се е случило по разследването...

Тази година още хеликоптери за гасене на пожари няма да има

Тази година хеликоптери за гасене на пожари няма да...

Съдът остави в ареста двамата медици, източвали НЗОК

Двамата медици от Пловдив, източвали НЗОК, остават в ареста, съобщава...

Русия не приема ултиматуми за втора мирна среща за Украйна

Опитите Русия да бъде въвлечена във втора мирна среща...

Румен Радев: Политическата ни система е тежко заболяла (ВИДЕО)

Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев апелира земеделци и строителни фирми да помогнат с пожарите

И досега координацията между институциите във връзка с пожарите...

Джо Байдън: Ще се оттегля от изборите само след забрана от лекар

Президентът Джо Байдън заяви, че би преосмислил кандидатурата си...

Малко над 1000 фирми са фалирали през второто тримесечие на 2024 г.

Новорегистрираните правни единици у нас през второто тримесечие на...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Кирил Петков и Деница Сачева се изгубиха в превода и във фейсбук

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" и коалиция ПП-ДБ Кирил Петков...

В Хасково бяха измерени 44,4 градуса на сянка

Това надхвърли значително прогнозите за деня

Раздават вода в София заради очакваното горещо време

Поради очакваните високи температури и обявения жълт код за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg