Русия изгони 14 български дипломати

News24sofia.eu
Views 24326
0 0
Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е била връчена нота за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

На 5 август извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, с която се обявяват за персона нон грата 14 служители на дипломатическата мисия и консулските служби на България в Русия„, съобщиха от министерството.

Убедени сме, че неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ„, заяви руското външно министерство.

Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни вреди на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия„, се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Безусловното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление„, добавят от руското външно министерство.

Припомняме, че на 28 юни бяха изгонени 70 дипломати на Русия, които, според тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, са били посочени от българските специални служби като хора, които са свързани с руското разузнаване и са работили срещу интересите на нашата родина.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова заплаши със спиране на дейността на руското посолство и дори със скъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. От руското външно министерство също заявиха, че обмислят своите бъдещи действия, като не могат да изключат нищо.

Говорителят на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова предупреди, че Русия може да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз заради подкрепата му за решението на българските власти да изгонят 70 руски дипломати.

Безразсъдната подкрепа за антируските действия от страна на отделни държави членки на ЕС прави целия съюз отговорен за последиците от тях„, заявява Захарова в коментар, разпространен в понеделник. Това се отнася включително и за реципрочни действия от страна на Русия.

По-късно от МВнР потвърдиха, че посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация днес, където е уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата.

Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа.

Руската страна е информирала, че предприема тази мярка в отговор на решението на българската страна от 28.06.2022 г. за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

ПП не виждат нужда от маските в София

Няма обективни причини за задължително носене на маски навсякъде на закрито в столицата, дори само за 15 дни. Това показва анализ на „Продължаваме промяната“ (ПП) на база на данните за заболеваемостта от COVID-19 от началото на месеца, съобщиха от партията. Според ПП, при общо около 1000 хоспитализирани пациенти в цялата

Read More »