Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия изгони 14 български дипломати

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Посланикът на България в Москва Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е била връчена нота за обявяване на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персони нон грата. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

На 5 август извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин беше извикан в руското външно министерство, където му беше връчена нота от министерството, с която се обявяват за персона нон грата 14 служители на дипломатическата мисия и консулските служби на България в Русия„, съобщиха от министерството.

Убедени сме, че неприятелските стъпки към Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ„, заяви руското външно министерство.

Смятаме, че подобни действия не само нанасят значителни вреди на традиционните връзки между нашите страни, нарушават правата на сънародниците, загубили достъп до консулски услуги, но и свидетелстват за по-нататъшната деградация на колективния Запад, който е готов да пожертва интересите на партньорите, за да навреди на Русия„, се казва в изявлението на руското дипломатическо ведомство.

Безусловното придържане на официална София към тази деструктивна линия е достойно за съжаление„, добавят от руското външно министерство.

Припомняме, че на 28 юни бяха изгонени 70 дипломати на Русия, които, според тогавашния премиер в оставка Кирил Петков, са били посочени от българските специални служби като хора, които са свързани с руското разузнаване и са работили срещу интересите на нашата родина.

Руският посланик в София Елеонора Митрофанова заплаши със спиране на дейността на руското посолство и дори със скъсване на дипломатическите отношения между Русия и България. От руското външно министерство също заявиха, че обмислят своите бъдещи действия, като не могат да изключат нищо.

Говорителят на руското дипломатическо ведомство Мария Захарова предупреди, че Русия може да предприеме ответни мерки срещу Европейския съюз заради подкрепата му за решението на българските власти да изгонят 70 руски дипломати.

Безразсъдната подкрепа за антируските действия от страна на отделни държави членки на ЕС прави целия съюз отговорен за последиците от тях„, заявява Захарова в коментар, разпространен в понеделник. Това се отнася включително и за реципрочни действия от страна на Русия.

По-късно от МВнР потвърдиха, че посланикът на Република България в Москва Атанас Кръстин е бил поканен на среща в Министерството на външните работи на Руската федерация днес, където е уведомен, че четирима български дипломати и десет технически служители от дипломатическите ни представителства в Москва, Санкт-Петербург и Екатеринбург, както и от Центъра на промишлеността на Република България в Москва са обявени за персона нон грата.

Те следва да напуснат страната в срок до 120 часа.

Руската страна е информирала, че предприема тази мярка в отговор на решението на българската страна от 28.06.2022 г. за намаляване на числеността на персонала на руските представителства у нас във връзка с действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Китай предупреди Филипините: Отношенията ни са на кръстопът

Китай предупреди Филипините да внимават и да търсят диалог,...

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Боевете продължават и днес около главната болница в Газа,...

Родилка почина в болницата в Кърджали

Родилка на 33 години почина в болницата в Кърджали,...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img