Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Русия и Иран актуализират договор за сътрудничество

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

Русия и Иран се договориха да актуализират сключения през 2001 г. Договор за сътрудничество между двете страни. Това обяви пред журналисти в Москва министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф, след като приключи преговорите с руския си колега Сергей Лавров.

„Двустранният ни договор, подписан на 12 март 2001 г., скоро ще навърши 20 години. Той автоматично ще бъде продължен за още пет години. Като ние се договорихме, че ще го актуализираме в зависимост от актуалната ситуация“ – посочил Зариф, цитиран от ТАСС.

Той отбелязал, че заедно с колегата Лавров работят по нова версия на договора, която да влезе в сила, след изтичането на срока му на действие през 2021 година. След това споразумението ще бъде предоставено на парламентите, за да бъде ратифицирано. Външният министър на Иран отбелязал още, че отношенията между Русия и Иран са се развили много добре и той се надява, че положителната динамика ще се запази и в бъдеще.

Откакто договорът е подписан, президентът на Русия Владимир Путин е посетил Иран четири пъти (за първи път го прави на 16 октомври 2007 г.), президентът на Иран посещава Русия осем пъти (за първи път Мохамед Хатами пристига в Москва през март през 2001 г.), а сегашният президент Хасан Роухани посещава Русия пет пъти.

Зариф отбелязал, че сътрудничеството между Русия, Турция и Иран в рамките на Астанинския формат е единственият ефективен механизъм за регулиране на сирийския конфликт.

На общата пресконференция Сергей Лавров се обявил категорично против американското искане за продължаване на оръжейното ембарго срещу Иран след изтичането му през октомври 2020 година.

„Всякакви опити за използване на сегашната ситуация, за да се продължи сегашното ембарго и то да стане безсрочно, нямат никакви правни, политически и морални основания. Ще отбележа и че съответният текст в Резолюция 2231 не само беше внесен временно, но и бе включен като жест на добра воля от страна на Иран – като част, която няма никакво отношение към иранската ядрена програма като такава“ – отбелязал Сергей Лавров.

Той направил този коментар, след като специалният пратеник на САЩ за Иран Брайън Хук обяви, че оръжейното ембарго върху Иран трябва да бъде удължено за неограничен период от време.

От своя страна Зариф добавил, че позицията на Москва в Международната агенция по атомна енергия и в Съвета за сигурност на ООН е насочена към спазване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, а също така и за съхраняване на мира и сигурността.

Съвместният всеобхватен план за действия по иранската ядрена програма е приет преди пет години – на 14 юли 2015 г. – и по думите на Зариф доказвал, че с дипломация могат да се решат всякакви проблеми.

В хода на разговора била засегната и темата за Ирак. Зариф обърнал внимание, че Ирак може да се окаже с ключова роля за запазването на сигурността в Персийския залив.

„Иран винаги е приветствал съседите си, които са искали да разширят диалога си с него. За съжаление Саудитска Арабия не иска да има подобни отношения с нас“ – посочил Зариф.

Той припомнил как на 23 септември 2019 г. президентът на Иран Хасан Роухани приканил страните от Персийския залив да подкрепят инициативата на Техеран по обезпечаване безопасността на корабоплаването в региона. На 25 септември той представил на сесия на Общото събрание на ООН проекта си „Мирна инициатива за Ормуз“. Роухани обяснил, че целта е създаване на „коалиция, основана на принципите и задачите на ООН, на диалога и зачитането на суверенитета на другите държави, с признаване на международното законодателство, с отказ от агресия и от намеса във вътрешните работи на чуждите страни“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

Енергийният регулатор на ЕС : Европа все още се нуждае от руски втечнен газ

Енергийният регулатор на ЕС предупреди, че блокът все още...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img