Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев се срещна в президента на ОАЕ

Българският държавен глава Румен Радев проведе среща с президента на Обединените арабски емирства и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата държавни глави в президентския дворец в Абу Даби се състоя официална размяна на подписаните двустранни документи между България и ОАЕ.

От пресцентъра на президентството припомнят и съответните документи – Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства, двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и за обмен на информация между Българската телеграфна агенция и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ.

Днес е вторият ден от официалната визита на държавния глава в Обединените арабски емирства. Тя е по покана на президента на ОАЕ.

Двете държави работят и за постигане на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между правителствата на България и ОАЕ, а в заявките, дадени от държавния глава Румен Радев, се говореше преди всичко за енергетика и сътрудничество в тази област. Сред документите няма обаче подписан такъв, който да се отнася за сектор енергетика.

По-късно от Министерство на икономиката съобщиха за откриването на бизнес форум, организиран от Търговската камара на Абу Даби, с участието на 15 български и 30 местни компании. Българският износ за Обединените арабски емирства е двойно по-голям от насрещния внос, подчерта служебният министър Никола Стоянов.

Данните за първите шест месеца на 2022 г. продължават тенденцията за ръст на двустранния стокообмен – с 18% или общо 83.2 млн. щ.д.

Според анализа на данните българският износ заема около 2/3 от стокообмена, като положителна тенденция е, че съществен дял от него са продукти от машиностроенето, електрическа апаратура и консумативи за медицината.

Министър Стоянов изказва надежда за увеличаване на инвестициите от ОАЕ, които за миналата година са едва 3,1 млн. евро, а общата стойност на проектите на компaнии от ОАЕ у нас възлиза на 129.3 млн. евро.

В официалната делегация на президента Румен Радев участват още вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и др.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

Бенямин Нетаняху: Израел е подготвен за директна атака от Техеран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израел е подготвен за директна атака от страна на...

Депутати месят великденски козунаци за бедните пенсионери

Депутатите се скараха за великденските добавки за пенсионерите. Предложението за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img