Румен Радев пред ИТН призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад

Views 21030
0 0
Снимка: БГНЕС

Много добре разбираме, че отговорността е наша и ще я поемем с ясното съзнание. Разбираме, че трябва да съставим кабинет„. Това заяви на консултациите между „Има такъв народ“ и президента Румен Радев съпредседателят на партията Тошко Йорданов.

В петък държавният глава започна серия от консултации с парламентарно представените политически сили. Те започнаха именно с най-голямата такава в новия 46-ти парламент „Има такъв народ“. В програмата следват останалите спрямо броя на излъчените от тях депутати – предстои среща с ГЕРБ, БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се.бг! Ние идваме!“. По време на срещата между ИТН и Радев обаче от ГЕРБ обявиха, че се отказват от консултациите при държавния глава.

ИТН ще води разговори с абсолютно всички парламентарни партии без ГЕРБ, посочи Йорданов. Той изрази надежда въпреки различията да бъдат очертани основни приоритети и червени линии, по които всички имат съгласие и въз основата, на които да бъде съставено правителство. „Ние сме различни политически субекти, всеки има своите приоритети, някои от които се разминават. Има обаче общи приоритети, по които разминаване няма. Ако надскочим егото си следва да успеем да съставим кабинет със стабилно мнозинство, дори това мнозинство да е плаващо в определени случаи„, добави той.

Такива общи приоритети според ИТН са съдебната реформа, отстраняването на главния прокурор, социалната и пенсионната политика, подготовка за евентуална нова здравна криза и др.

Ясен отговор дали това е „мисия възможна“ ИТН ще имат след като минат консултациите за политики с останалите партии. „Ако не получим политическа подкрепа най-вероятно ще има нови избори. Ние не се страхуваме от това, изборите са нормален демократичен процес„, подчерта Йорданов.

От своя страна Румен Радев призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад като опция, като преди това бъдат изчерпани всички възможни варианти, нещо което не сме видели след предните избори на 4 април. В началото на изявлението си държавният глава изрази благодарност към партията на Слави Трифонов, че проявяват диалогичност и отговорност за разлика от консултациите след вота през пролетта.

Следвало партиите, с които ИТН да водят разговори, да намерят основните си пресечни точки, върху които да се гради стабилно и отговорно мнозинство. Мнозинство, което да се заеме с основните и най-важни задачи – укрепването на държавността, актуализацията на бюджета, създаване на предвидимост за инвеститорите, съдебна реформа, прехода към зелена икономика.

Направих всичко възможно да свикам Народното събрание и да започна консултациите възможно без никакво забавяне„, изрично подчерта президентът. Даде обаче ясно да се разбере – няма да бърза с връчването на мандата за съставяне на кабинет. По думите му задачите са неотложни, но е много важно да бъде проведен конструктивен диалог, при който да бъдат изговорени всички проблеми.

Контакти и информация за автора:

Екип: Тодор Стефанов, Софи Димитрова,

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Янаки Стоилов пита КС как ВСС трябва да работи с другите институции

„В професионален, юридически и обществен план моето предложение изпълни своята роля. Това не беше просто един акт за дискусия и нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение„. Това заяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов от трибуната на Народното събрание. Той очаква народните представители да допринесат […]