Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев пред ИТН призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад

Снимка: БГНЕС

Много добре разбираме, че отговорността е наша и ще я поемем с ясното съзнание. Разбираме, че трябва да съставим кабинет„. Това заяви на консултациите между „Има такъв народ“ и президента Румен Радев съпредседателят на партията Тошко Йорданов.

В петък държавният глава започна серия от консултации с парламентарно представените политически сили. Те започнаха именно с най-голямата такава в новия 46-ти парламент „Има такъв народ“. В програмата следват останалите спрямо броя на излъчените от тях депутати – предстои среща с ГЕРБ, БСП, „Демократична България“, ДПС и „Изправи се.бг! Ние идваме!“. По време на срещата между ИТН и Радев обаче от ГЕРБ обявиха, че се отказват от консултациите при държавния глава.

ИТН ще води разговори с абсолютно всички парламентарни партии без ГЕРБ, посочи Йорданов. Той изрази надежда въпреки различията да бъдат очертани основни приоритети и червени линии, по които всички имат съгласие и въз основата, на които да бъде съставено правителство. „Ние сме различни политически субекти, всеки има своите приоритети, някои от които се разминават. Има обаче общи приоритети, по които разминаване няма. Ако надскочим егото си следва да успеем да съставим кабинет със стабилно мнозинство, дори това мнозинство да е плаващо в определени случаи„, добави той.

Такива общи приоритети според ИТН са съдебната реформа, отстраняването на главния прокурор, социалната и пенсионната политика, подготовка за евентуална нова здравна криза и др.

Ясен отговор дали това е „мисия възможна“ ИТН ще имат след като минат консултациите за политики с останалите партии. „Ако не получим политическа подкрепа най-вероятно ще има нови избори. Ние не се страхуваме от това, изборите са нормален демократичен процес„, подчерта Йорданов.

От своя страна Румен Радев призова вариантът предсрочен вот да бъде оставен назад като опция, като преди това бъдат изчерпани всички възможни варианти, нещо което не сме видели след предните избори на 4 април. В началото на изявлението си държавният глава изрази благодарност към партията на Слави Трифонов, че проявяват диалогичност и отговорност за разлика от консултациите след вота през пролетта.

Следвало партиите, с които ИТН да водят разговори, да намерят основните си пресечни точки, върху които да се гради стабилно и отговорно мнозинство. Мнозинство, което да се заеме с основните и най-важни задачи – укрепването на държавността, актуализацията на бюджета, създаване на предвидимост за инвеститорите, съдебна реформа, прехода към зелена икономика.

Направих всичко възможно да свикам Народното събрание и да започна консултациите възможно без никакво забавяне„, изрично подчерта президентът. Даде обаче ясно да се разбере – няма да бърза с връчването на мандата за съставяне на кабинет. По думите му задачите са неотложни, но е много важно да бъде проведен конструктивен диалог, при който да бъдат изговорени всички проблеми.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски е на фронта в Донецка област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта на Донецка област...

11 задържани при протестите в Грузия

Служители на грузинското министерство на вътрешните работи са задържали 11...

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс...

Огромен антибългарски надпис изникна в Скопие

Столицата на Северна Македония осъмна с антибългарски графити и...

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

Над 37 хил. души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img