Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев пред еврокомисаря по разширяване: Демографсксите предизвикателства искат по-високо качество на живот

Снимка: архив БГНЕС

Европейската политика на сближаване трябва да създава нови възможности за преодоляване на регионалните дисбаланси както в ЕС, така и в самите държави членки. Не можем да постигнем устойчиво развитие без равномерно разпределение на образователната и научно-изследователската инфраструктура в Европа.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра, цитиран от Администрацията на държавния глава.

Разговорът бе фокусиран около предизвикателствата пред регионите, свързани с климатичния и дигитален преход в рамките на ЕС, както и ефективното използване на европейските средства за постигане на справедлив преход към изграждане на зелена икономика.

Постигането на устойчиво развитие и социално и икономическо сближаване са невъзможни без равномерно разпределение на образователната и научно-изследователската инфраструктура между Западна и Източна Европа, подчерта Румен Радев.

Инвестициите в развитието на човешкия капитал, образованието, обучението и квалификацията са много по-голямо предизвикателство от тези в усъвършенстването на транспортната инфраструктура, беше общата позиция по време на срещата.

За да бъде засилен процесът на конвергенция е необходим баланс между инвестициите в инфраструктура и в областта на науката и образованието, както и да бъдат създадени критерии за управление на вложенията и отчета на резултатите, отбелязаха още Румен Радев и Елиза Ферейра.

Много от европейските страни са изправени пред демографски предизвикателства, което изисква целенасочени политики за повишаване на качеството на живот, особено в страните от Източна и Южна Европа, посочи Румен Радев. „Не можем да продължим развитието си пълноценно ако не се справим с демографските и регионални неравенства в самата България и не насочим усилията си за по-равномерно развитие на отделните български региони“, каза още президентът Радев.

Румен Радев и Елиза Ферейра обсъдиха и преходът към климатично неутрална икономика, който е сериозно предизвикателство за страната ни в социално и икономическо отношение. Държавният глава открои проектите за усъвършенстване на използването на възобновяеми енергийни източници у нас и за производството и износ на зелен водород от соларни мощности. Президентът подчерта и необходимостта от изработване на нова енергийна стратегия на България, която ясно да определи какви ще бъдат подходите за трансформация на електроцентралите, работещи с въглища, чието използване ще става все по-нерентабилно поради повишаващите се цени на парниковите емисии в ЕС.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мобилно приложение ни сочи откъде да си вземем нужното лекарство

В рамките на два дни може да се получи информация

Русия се похвали с още един унищожен американски танк край Авдеевка

Руските сили са унищожили пореден американски танк Abrams на...

Старши комисар Красимир Христов оглави полицията в Стара Загора

Старши комисар Красимир Христов е новият директор на ОДМВР-Стара...

Обиски в български курорт заради разследване за измами с евросредства

Представители на Европейската прокуратура в София извършват обиски в...

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти край Канарските острови

Испанската брегова охрана спаси 124 мигранти, включително малки деца...

Мъж нападна 91-годишния си баща в Сопот

Мъж е задържан и обвинен за закана с убийство...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Япония ще изнася бойни самолети, разработени съвместно с Великобритания и Италия

Кабинетът на Япония одобри износа на нови бойни самолети,...

Иран показа дрон за атака срещу Израел

На международното оръжейно изложение в Доха (Катар) Иран за...

Нетаняху отмени израелската делегация в САЩ заради гласуването в ООН за Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в понеделник, че няма...

Румен Радев чака НС, а Росен Желязков се забърза към избори

Народното събрание следва да постанови акт по указа на...

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ: Всичко свърши – отиваме на избори (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Няма да участваме в преговори за втори мандат", поясни тя

Русия плаши ЕС с реакция при изземване на активи за Украйна

Русия няма да остави без реакция планираното от европейците...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img