Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев пита ГЕРБ какъв им е планът (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Съставянето на правителство е важно не само, за да има редовно управление, но да се гарантира и животът на 48-то Народно събрание. Трупат се много закони, бюджети, варианти, декларации и проекти за решения на парламента.

Това заяви президентът Румен Радев по време на първата среща от консултациите за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание – с коалиция ГЕРБ-СДС. От страна на ГЕРБ присъстват председателят на парламентарната им група Десислава Атанасова и депутатите Делян Добрев, Костадин Ангелов, Деница Сачева и заместник-председателите на партията Даниел Митов и Томислав Дончев.

Той поздрави ГЕРБ за победата им на последните предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Това е една огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа и социално-икономическа криза и към първия мандат за съставяне на правителство се гледа с голяма надежда, обясни Радев.

Той би искал ГЕРБ да споделят оценката си за вероятността за съставяне на правителство, с кого, на какъв етап и диалог се намират преговорите на контактната група с другите политически сили. Радев пита как ГЕРБ виждат във времето плана за съставяне на правителство и правителство на малцинството.

Той запита ГЕРБ как виждат приоритизацията на страната предвид приемането на законите. Важно е и отношението на ГЕРБ към бюджета – дали да има удължителен закон, който да предотврати неизбежното предизборно наддаване и да даде възможност на редовното правителство да формира бюджет – или да отидем на 3% дефицит, или продължаване на политиките с 6.6% дефицит, изтъкна президентът.

Вие сте сред партиите, които са обявили конкретни антикризисни мерки, и то под името „ред бул“ на икономиката, напомни Радев, като настоя за мнения как ще се реализират те на база на управлението на служебното правителство. Радев пита и как ГЕРБ ще реагират относно предложението на Министерски съвет за изпращане на въоръжение и военна техника на Украйна, как това ще се случи.

Десислава Атанасова заяви решимостта на парламентарната им група експериментите с държавата да приключат, а в управлението да има хора, които знаят как да решават кризи.

По думите ѝ всеки депутат може да предложи решения, свързани с функционирането на парламента и изцяло законодателната дейност.

Положихме всички усилия, за да има работещо Народно събрание, трудно беше и вече българският парламент функционира, вече се провеждат изслушвания и днес има много дълъг дебат по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)„, коментира Атанасова.

По темата за бюджета Атанасова посочи, че давайки си сметка, че едно от основните предизвикателства ще е предстоящата зима, доходите на хората и заявките на партиите – дебатът за евентуален Бюджет 2023 г. може да се превърне в сватбарско наддаване. Само и единствено държавническата позиция на всички партии може да не ни изправя за пореден път пред следващо предизвикателство на, следващ етап, изтъкна тя.

Радев отбеляза, че темите са много и освен проектите за вторите осем, правителството внесло проект на решение за модернизация на Българската армия. Той напомни, че редица важни органи са с изтекъл мандат – БНБ, ВСС, КФН. Въвеждането на еврото няма как да се случи с управител на БНБ с изтекъл мандат, изтъкна президентът. Радев запита и какви са антикризисните мерки на коалицията ГЕРБ-СДС. При което депутатът Делян Добрев ги изброи.

Според Добрев е добре служебният кабинет да представя често какво прави и отново нападна ПП за проекта за батерии в ПВУ.

Даниел Митов добави, че ГЕРБ ще трябва да измият срама от първоначалния отказ на 47-то Народно събрание да подкрепи предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна. Трябва да се започне разговор с нашите съюзници, настоя Митов и допълни, че в спешен порядък трябва да бъде изпратен посланик на България в НАТО.

България в момента не стои добре в НАТО и не се възприема като силен член на евроатлантическата общност„, каза той. Именно на това репликира държавният глава, който заяви, че не е съгласен с наблюденията на ГЕРБ – „Дали сме силен или слаб член зависи от нашия отбранителен капацитет и съвместимост“, посочи президентът.

За последните 10 г., в които ГЕРБ управлявали, какво са внесли в Българската армия, за да могат да дадат сега, запита държавният глава. България не закъсня с помощта за Украйна и България закъсня с 15 г. в своята модернизацията на въоръжените сили, категоричен бе Румен Радев.

Митов също реагира на казаното от Радев. „Има правителства, които изхарчват натрупаното през годините и ни връщат на кота 0 и така ще си я караме доста дълго време, без истински да се даде на секторите, които заслужават да бъдат модернизирани„, каза още Митов.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев няма да прави прогнози за съставяне на правителство, но според него има шанс за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото НС. Партиите са пропаднали в рововете, в които са паднали в последните години, опасността от нови предсрочни избори е налице и властват тънките сметки в парламента, изтъкна Дончев.

По думите му възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Към момента от всички разговори, които са водени, Дончев не може да отговори, че има потенциал за формиране на мнозинство от партии, които да споделят общи принципи и цели. Дончев наблюдава известни степени на отрезвяване сред партиите, но дали времето, което остава, ще стигне на ГЕРБ да сформира кабинет, не може да отговори. Сигурно е едно – ГЕРБ ще положат всички усилия за съставяне на правителство.

Вторият силен човек в ГЕРБ коментира и приемането на Бюджет 2023 в рамките на настоящия парламент. Хипотезата, при която в Народното събрание да се гледа бюджет за 2023 г., има всички шансове да се превърне в перфектна буря. Най-безопасният вариант е технологията удължаване на бюджета за 2022 г., дали до месец март, април и май, за основни параметри, за помощи и пенсии. Другият вариант е рисков, защото предполага политики, посочи Дончев.

Томислав Дончев коментира и приемането на България в Еврозоната. Според него България трябва да покаже силен политически импулс за интеграция в Еврозоната. На финала на пътя сме и е въпрос на един финален тласък, за да бъде завършен, каза Дончев. Има консенсус в обществото за приемането на еврото и влизането на България в Еврозоната, но е въпрос на политическо лидерство от всички институции и да уверим партньорите си, че това е пътят, подчерта острието на ГЕРБ.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж, обвинен в убийство във Великобритания, искал да убие още хора

Мароканец, обвинен в убийство на пенсионер "в името на...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник....

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img