Румен Радев настоя институциите да защитят българите в РС Македония

Наши сънародници се оплакват от дискриминация там

Прочитания 10900
0 0
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев призова институциите в България и в РС Македония да реагират на сигналите за дискриминация на наши сънародници в югозападната ни съседка, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Повод за позицията на българския президент е получено писмо от етнически българи от Република Северна Македония, които са продължаващо дискриминирани в РСМ.

Президентът счита, че правата на човека и защитата от дискриминация са в основата на демокрацията. Те са и фундаментална част от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз.

Уважението към свободното право на самоопределение на сънародниците ни в Република Северна Македония, които въпреки всички репресии през тоталитарното минало, са съхранили и продължават открито да изявяват своята българска национална идентичност, е ключова стъпка в развитието на добросъседските отношения между двете държави.

Над сто хиляди граждани на Република Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление. Техният български етнически произход е документално удостоверен.

Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство. Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в РСМ срещу тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ.

Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната, категоричен е Радев. Този основен принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г.

Припомняме, точно неизпълнението на Договора за приятелство от страна на РС Македония е повод за забавяне на началото на преговорите за еврочленство с тях.

През януари 2020 г. проф. Николай Овчаров призова България да има по-твърда позиция към Северна Македония, за да запазим своята история. Знаете ли колко българи са загинали за тази Македония“, запита той и подчерта, че България е загубила Беломорска Тракия заради Македония.

Овчаров е категоричен, че в исторически план македонски език няма, такъв език се създава изкуствено след 1944 г., а за македонска държава може да се говори отново след 1944 г.

На същото мнение е и бившият министър на културата Петър Стоянович, според когото Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език.

Проф. Овчаров не вижда какви компромиси може да направи България. Думите му бяха за изпратеното „кървавото писмо“ от така наречените „македонски интелектуалци“ до ЕС, които се противопоставят на исканията на страната ни за това че: „Никъде в документите на ЕС не трябва да фигурира думата „македонски език“, тоест, ако се налага, трябва да се използва терминът:

„официален език на Република Северна Македония“…

„отказ от подкрепа или искане за признаване на македонското малцинство в Република България“.

На 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония – подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Президентът Румен Радев подкрепя отправените призиви в писмото към българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ.

Институциите в Северна Македония да създадат всички условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право, настоява българският президент Румен Радев.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Захариева отрича блокирането на Скопие за ЕС да е заради изборите у нас

Блокирането на преговори за членство на Северна Македония с Европейския съюз няма нищо общо с предстоящите избори в България. Това заяви за „Политико“ външният ни министър Екатерина Захариева, съобщава БГНЕС. Тя бе категорична, че позицията на София по въпроса няма да се промени след вота през април. Опитваме се да […]