Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев иска дебат за прогресивното данъчно облагане

Президентът Румен Радев призова да започне дебатът за прогресивно данъчно облагане. В Садово държавният глава критикува някои от най-мащабните законодателни инициативи на управляващите – за намаляване на ДДС в някои сектори и за създаването на Държавна петролна компания.

„Влязохме с хаос в извънредното положение, излизаме от него с още по-голям хаос“, заяви Радев, цитиран от БиТиВи.

По думите му, към сложна система, каквато е данъчната, не трябва да се подхожда на парче и без ясни идеи и разчети.

Според него сегашната данъчна система е несправедлива и ни отдалечава от европейския модел, като ощетява бедните и средната класа за сметка на богатите.

Припомняме, ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

На 25 май депутатите приеха на първо четене предложението на управляващите за 9% ДДС за книги, хотели, ресторанти и кетъринг.

Създаването на държавни бензиностанции според Радев е: „авантюра“. „Тук ще трябва да се налеят огромни публични ресурси. Тези, които искат да реализират тази идея, трябва да покажат много ясно откъде ще се вземат тези ресурси. Ако ще строим държавни бензиностанции по начин, по който се строят магистрали и се ремонтират язовири, по-добре да не го правим“, категоричен е Радев.

Според него цялата инициатива показва неспособността на държавата да се справи с картела в горивата и е странно как сега тя ще играе двойна роля – на конкурентен участник на пазара и на регулатор.

Президентът посъветва вместо да се строят 100 бензиностанции, да се построят във всеки областен град учебни центрове за дигитални технологии и иновации, в които да се обучават българските деца.

„Нека да оборудваме тези центрове с последно поколение технологии и да привлечем в тях да работят млади, способни специалисти, така че да може нашите деца да получават знания и умения, каквито не могат да получат в училище или вкъщи. Да подготвим младите ни хора за предизвикателствата на дигиталното бъдеще, така че България да бъде конкурентоспособна нация“, категоричен е Радев.

Една от основните функции на държавата е да инвестира в човешки ресурси, обясни той. Според президента изграждането на такива учебни центрове е рентабилно, за разлика от инвестицията в държавните бензиностанции при неясни условия. Според него държавните бензиностанции е „може би поредната далавера и ниска ефективност на услугите“.

Президентът подчерта, че държавата трябва да насочи своето внимание към здравеопазване, образование, обществена сигурност.

По отношение на разхлабените мерки срещу COVID-19 президентът припомни, че отдавна е призовал за управляем план с ясни критерии за излизане от кризата и за разхлабване на мерките. „Такъв план не се случи. Надявам се рисковете да са минимални. Но влязохме с хаос от извънредното положение, излизаме с още по-голям хаос от него“, каза държавният глава.

На agencynews24@gmail.com, Информационна агенция News24sofia.eu очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Реклама

spot_img

Продължете да четете

От понеделник ЦИК започва регистрацията на партиите за изборите

Централната избирателна комисия обяви, че на 15 април 2024...

Радан Кънев: Бизнесът иска край на политическия рекет

Бизнесът иска край на политическия рекет, а през последните...

Адв. Людмил Рангелов: Няма доказателства за линия Банкова – Димитров

Не вярвам, че Живко Коцев е бил обект на заплахи, заяви Рангелов

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Първи за годината случай на морбили регистрираха у нас

Първи случай на морбили е регистриран за тази година...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img