Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев и Анастас Герджиков влязоха в пряк дебат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

https://www.youtube.com/watch?v=mshr-iFwDpU

Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков влязоха в пряк публичен дебат, излъчван по обществената телевизия, преди балотажа в неделя.

Кандидатирам се не защото имам нужда от този пост, аз имам кариера. Кандидатирам се, защото виждам страната в кризи и разединени, мисля, че мога да я обединя. Може да намерим пътят като чуем визията за бъдещето на България, заяви кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков в стъпителните си думи.

Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Най-спешното за България е да има работещ парламент и кабинет, каза Герджиков.

Трябва да имаме редовно правителство, каза в стъпителните си думи Румен Радев.

Цената, на която може да бъде постигнато трябва да бъде премерена. Не правителство съставено около министерски кресла, а около ясна оценка как да излезем от кризата, добави той.

Радев: Президентът не е арбитър, той е посредник

Още от първите консултации редовно подканваме партиите да намерят пътя на диалога, трябва да имаме редовно правителство. Партиите на промяната имат политическата инициатива и подходът, който виждаме в момента е обнадеждаващ, тоест правителство с съставено с ясна визия и експертна оценка, заяви Румен Радев в дебата с проф. Анастас Герджиков.

Политическите партии трябва да търсят сходството по секторни политики, моделът да се обединяват около някой министър не работи. Предишните консултации бяха трудни. Този път трябва да се стигне до обединение под формата на коалиция. Ако няма компромис от всяка от партиите поканени в коалицията и този път няма да се получи. Президентът създава условия дебатът да протече по най-добрия начин. Президентът не е арбитър, той е посредник. Той не е архитект на коалиции, добави Радев.

Не се занимавам с политическо инженерство. Поканих Василев и Петков да участват в служебния кабинет, бяха много добри министри, редица слабости на предишното управление разкриха, решиха да скочат в партийната политика, това си е тяхна отговорност, каза Радев.

Изборният ми резултат зависи от свободната воля на всеки гражданин. Българските избиратели не са крепостни, имат свой разум, каза Радев.

Герджиков към Радев: Бойко Рашков ви е началник щаб, влязъл е в СУ

Думата обединител не произлиза от мен, а от Конституцията, където президентът е провъзгласен за обединител. Той трябва да бъде обединител на нацията, лице на държавата, Радев вие не се ли разпознавате в този профил, обърна се кандидатът за президент Анастас Герджиков към опонента си.

Би трябвало като президент да бъдете президент на всички български граждани, каза той.

Вчера в СУ е имало полиция, която е питала дали някой купува гласове, а днес е имало национална полиция и е казал да му бъдат предадени документите до утре, каза Герджиков и попита Радев дали не го притеснява поведението на неговия „началник щаб“ Бойко Рашков.

Г-н Радев, слезте от облаците, стъпете малко на земята. Питайте хората какво виждат, какво прави полицията, продължи Герджиков.

Герджиков към Радев: Явно конституцията не може да ви спре

Трябва да обмислим дали въобще ни трябва промяна на Конституцията. Ако има такава, трябва да се преценят най-важните неща. По-плашещото за мен е, че г-н Радев на няколко пъти спомена, че има готов проект. Явно Конституцията не може да ви спре, обърна се отново Герджиков към Радев.

Дали този проект изменя или променя Конституцията и променя парламентарния режим, каза още Герджиков в телевизионния дебат, излъчван по обществената телевизия.

Герджиков посочи, че съдебната реформа може да се ускори и с прилагането на закона. Съдии има на всички нива.

Според него тук става дума за персонализиране на проблема.

Опасно е да въведем президентска република в крехка демокрация като нашата. Не е нужно да имаме президентска република, за нас тя е опасна, каза Герджиков.

Личността на Иван Гешев може да е спорна, но истината е, че променяме правилата, добави Герджиков.

Радев: Главният проблем е, че главният прокурор е несменяем

В моя проект участват граждани, експерти, университетски преподаватели. Този проект започва с разширяването на гражданските права, разширяването на възможността на гражданите да участват в законодателния процес. Не мога да го внеса при неустойчив парламент. Ще го внеса в парламента, където му е мястото, заяви от своя страна Румен Радев.

Не случайно хората искаха оставката на Гешев. Главният проблем е, че главният прокурор е несменяем и не може да бъде разследван. Това ни го казват и международните институции. Не обявявам проекта за Конституция сега, партиите в новия парламент трябва да решат дали ще приемат това предложение, което президентът ще внесе, каза още Радев.

Герджиков за РС Македония: Има системен проблем от македонска страна

Нужен е друг подход, но той е изцяло от страна на РС Македония. България иска единствено да се спазва Договора за добросъседство, да се спазват правата на българите, да се спре езика на омразата, да се подобри транспортната свързаност. Ние сме изградили линията до границата. Има системен проблем от македонска страна, каза Герджиков по темата „Република Северна Македония“.

Българо-македонската комисия не е историческа, а за историческите и правни въпроси. Нейната цел да не се допуска в учебниците да се разказват лъжи за България. Трябва да настояваме за спазването на Договора, защото има консенсус в обществото, Народното събрание и партиите. Аз съм част от този консенсус. Подмяната на тази позиция в името на това да се признае българи и икономически въпроси са притеснителни, заяви Герджиков.

Не, има пълен консенсус по въпроса, отговори Герджиков на въпроса дали е необходим референдум по темата за РСМ.

Радев: Не трябва референдум за членството на Македония

Много ясно заявих нашата национална позиция в Любляна. Спекулации е, че ще допусна компромис и ще отворя вратата за преговори. България не може да каже да преди да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в РСМ, преди да се спре системната дебългаризация, да се унищожава и фалшифицира българското културно наследство, за се изкорени езика на омразата, отговори Румен Радев по темата „Република Северна Македония“.

Според него проблемът е, че ЕК не искат да станат гаранти за преговорната глава 35. Към момента вратата за започване на преговори на РСМ с ЕС ще стои затворена, добави той.

Герджиков: Зеленият сертификат е принуда

Въвеждането на зеления сертификат беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират, заяви кандидатът за президент Анастас Герджиков в телевизионния дебат по обществената медия с опонента си Румен Радев по темата „коронавирус”.

Не съм съгласен с розовата картина, която Радев рисува за коронавируса. Трябваше да бъдат взети мерки много по-рано, заяви Герджиков и призовава всички да се ваксинират. Той също каза, че е ваксиниран, но според него въвеждането на зеления сертификат е принуда.

Лекарите искат да си получат парите, искат стимулиране, искат да се помогне на здравната система. Консултативният съвет трябва да се свиква на всеки три месеца, вие не го бяхте свиквали 18 месеца, продължи Герджиков.

Двамата влязоха в размяна на реплики. Според Герджиков не е вярно, че има материали, лекарства и че са си получили парите лекарите. Лекари, директори на болници не са съгласни с това.

Ние не виждаме какво става на улицата. Трябва да излезем на улицата и да не си измисляме розов свят, добави Герджиков. Според него Радев сравнява период, когато не е имало ваксини.

Радев: България е на първите места в Европа по спад на броя на заразените

Ваксиниран съм. Тези решения за взети от служебното правителство и то ги изпълнява. От днес данните обявени от Ройтерс показват, че България е на първите места в Европа по спад на броя на заразените, проблемът е изоставането с ваксинацията, заяви Румен Радев по здравната тема.

Статистиките дават, че броят на починалите от ковид е правопропорционален на неваксинираните, коментира Радев.

КСНС има ясен състав. Предишното правителство не спази нито едно предложение на КСНС, нямаше смисъл повече да компрометираме този важен орган. Парите на медицинските специалисти са увеличени, болниците този път имат медикаменти, 130 млн. лева отгоре от НЗОК, за първи път се раздават безплатни лекарства. Да, тежка е кризата, каза още Радев. Чувам и виждам друга картина от лекарите, да натоварени са, но не трябва да остават хора без достъп до медицинска помощ, каза още Радев.

Герджиков за Русия: Те ни смятат за половина руска територия

Отношенията с Русия трябва да са прагматични. Имаме интерес да работим с Русия, така както имаме интерес да работим с всяка страна с подобна икономика, каза проф. Анастас Герджиков в телевизионния дебат по обществената медия с опонента си Румен Радев.

Той отправи нов коментар, насочен към Радев:

Не чух обаче отговор на въпроса за Крим, каза той и добави: Крим е украински, независимо какъв флаг се вее над нея.

Според него докато има нарушение на човешките права, санкциите на Русия не трябва да бъдат премахвани.

Герджиков каза, че не трябва да се подценяват хибридните атаки, защото те са ежедневие. Подобно на Беларус, те ни смятат за половина руска територия, това не трябва да продължава, каза още той по темата „Русия”.

САЩ не се месят във вътрешните работи на нито една държава. САЩ като силна държава и силна икономика, имат свои интереси. Отношението ни с всички велики сили трябва да отстояваме нашите национални интереси, допълни още Герджиков.

Според него случаят „Магнитски” е съвсем различен.

„Магнитски”, „Панама пейпър” – всички случаи, хванати отвън, са позор за нас. Трябва да намерим начин сами да си решаваме проблемите с корупцията, каза още Герджиков.

Радев: Русия не може да ни бъде модел на развитие

Русия не може да ни бъде модел на развитие. Тя не може да ни е и враг, българите виждат в Русия освободител, заяви кандидатът за втори президентски мандат Румен Радев.

Към Русия прибягват давещи се политици. Най-важното е да търсим диалог в тази ситуация, диалогът ЕС-Русия е нарушен, затова и Меркел и Макрон настояваха да има среща на върна ЕС-Русия, не се състоя, а Байдън започна да води диалог през главата на ЕС, диалогът е важен, колкото и да са обтегнати нашите отношения, каза Радев.

Във външната политика е важно да има прагматизъм. Санкциите на Крим и Украйна не дават резултат. Нямаме ефект от тези санкции за това и Съветът на ЕС се търсят прагматични подходи как да се решат тези проблеми. Германия извършва огромни инвестиции в Русия. Русия е важен фактор и за сигурността и за борбата с тероризма. Основна цел на нашата външна политика е нашата сигурност и суверенитета на страната, каза Радев. Крим е руски в момента, какъв да е, попита реторично Радев. Той призова преди да хукнем към спасяването на демокрацията в други страни, нека погледнем към нашата страна.

Шпионският скандал е сложен и важен, но защо беше пробита системата за достъп до класифицирана информация и то на 5 държавни служители. Този достъп се дава от българските служби, това е важен въпрос. Тук не трябва да си затваряме очите, каза Радев и подчерта, че бизнесменът „Емилиян Гебрев и негови служители бяха отровени и това някак си се неглижира“.

За САЩ Радев цитира президента Джо Байдън, който казал „Вашите проблеми са свързани с корупцията“. Приветствам решението на САЩ за прилагането на закона „Магнитски“. Това беше един призив подканяне към ЕС най-сетне да погледне по -сериозно на тези проблеми. „Магнитски“ е силен акт и ще има дългосрочни последици, коментира Радев.

Говоря за обединението около ценности и принципи срещу шкафчетата срещу мафията срещу източените магистрали, няма как да се обединим с всички, които източват обществения ресурс, това няма как да стане, каза Радев.

Герджиков за армията: И аз имах един „Москвич“, с който не исках да се разделя

Разговорът е какво оръжие трябва да бъде предпочетено. Голяма част от оръжията ни са руски и стари, а Русия е извън НАТО, каза Анастас Герджиков в телевизионния дебат по обществената медия с опонента си Румен Радев по темата „армия и национална сигурност”.

България е член на НАТО и ЕС, дали ще бъдат разполагани бази на НАТО в Черно море е въпрос на разговори, каза той.

За новите изтребители на армията Герджиков отново се обърна към Радев: Разбирам вашата слабост към МиГ, аз имах един Москвич, с който не исках да се разделя.

Националната сигурност съдържа много елементи, затова КСНС е толкова важен, смята той.

Какво ще правим в армията, ако осигурим цялото бойно оборудване и техника, ако не стимулираме хората, не ги обучаваме – как ще стане само с техника без хора, запита Герджиков.

Той нападна опонента си с думите: Винаги съм изразявал огромно уважение към военнослужещите. Вие разпространявате фалшиви новини за мен.

Радев: Парламентът трябва да реши дали ще се купуват още 8 самолета

България е държава на първа линия и това, което убеждава нашите партньори е, че България не може да поема бежанци, ние сме на първа линия, заяви Румен Радев.

Ние си имаме достатъчно бежанци и затова на държавите от първа линия трябва да се оказва всестранна помощ. Ние трябва да направим оперативен план, с който да се ангажират всички държави от ЕС, да говорим заедно да охраняваме нашите граници, каза Радев.

За F-16 Радев каза, че превъоръжението на армията е част от модернизацията на армията. За тези следващи 8 изтребители е изпратено запитване за цена и условия. Парламентът трябва да реши какво ще прави, ще се купуват ли още 8 самолета или няма, добави Радев.

Аз съм единственият президент, който наложи вето на закон за американска военна сделка, защото българското правителство по това време подходи безотговорно, цената от 2,3 млрд. лева е крайно недостатъчна, пакета въоръжение, поддръжка беше драстично орязан за да влезем в тези параметри. Вторият транш сега ще е на по-висока цена, категоричен е Радев.

Черно море е пресечна точка във всички сектори, не трябва да допускаме свръх милитаризация на Черно море. Настоявам за връщане на диалога и деескалация. Черно море е територия на непрекъснати учения, в тях има физическо сближаване и едно невнимание, една човешка грешка може да бъде опасна, каза още Радев.

Герджиков: Аз нямам шкафчета

Приписвате ми грехове, предполагаеми на други хора, каза кандидатът за президент Анастас Герджиков в отговор на въпрос на другия кандидат Румен Радев в телевизионен дебат между двамата.

Шкафчетата не са мои. Обаче вашите провали, кризата, в която затънахме, са ваши, заяви Герджиков и продължи в отговора си към Радев:

Вие не можахте нито да кажете къде сбъркахте, нито къде аз съм сгрешил. Непрекъснато се опитвате да ме прикачите към Бойко Борисов, към който имате явно фиксация. Един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Подкрепям всички институции. Аз нямам никакво отношение към главния прокурор като личност, не ме интересува. Ако главният прокурор не си върши работата, нека да бъде сменен. Не ми преписвайте Борисов, Гешев, а отговорете какво вие сте направили, каза Герджиков.

Аз не се срамувам от подкрепата на някоя партия. Аз нямам шкафчета, аз не упражнявам никакви лоши практики. Аз подкрепям всяка осъдителна присъда на човек, който е извършил нещо нередно, каза още Герджиков.

Моята цел е да обединя всички граждани от кризата, в която ни вкарахте. Може ГЕРБ и Борисов да са допуснали грешки, но направиха и добри неща, а вие допуснахте само грешки.

Радев: Винаги съм си признавал грешките, ако допускам такива

Допринесох за възбуждане на гражданската промяна в обществото, това ми стига, заяви Радев.

Винаги съм си признавал грешките, ако допускам такива. Достатъчно медиите на статуквото ме затрупваха с всякакви провали, не подминаха и моето семейство. Съвестта е най-добрият ми съветник в политиката, каза Радев.

Най-силното ми качество е целеустременост, най-лошото, че се предоверявам. Приемам всеки авиатор за брат, липсват ми тези години. Прощавам, често ми искат прошка. Непростима е лъжата. Най-голямото постижение са децата ми, а в професионален план работата ми в авиацията – не съм загубил нито един човек, каза още Радев.

Герджиков: Радев, вие сте част от статуквото

Радев, вие сте част от статуквото, обърна се Анастас Герджиков към опонента си Румен Радев в президентския дебат.

В края на дебата двамата трябваше да си задават кратки въпроси, а след това да отговарят и на блиц въпроси на водещата, сред които и да каже всеки какво харесва в другия.

Много ми е трудно да съчетавам работата с личния живот. Това е най-голямата ми грешка, призна Герджиков и добави, че умее да прощава и да иска прошка. Не прощавам предателството.

Най-важното постижение са книгите, които съм написал. Мога да намеря общ език с всички и се разбирам с всички, каза Герджиков.

Запитай кой български президент харесва най-много, той отговори: Всички български президенти са допринесли много, но бих посочил Петър Стоянов.

За да финишират дебата с „добра дума”, Герджиков каза, че Румен Радев винаги е бил дисциплиниран и той харесва това, а Радев, че харесва всички хора на знанието и науката.

След това двамата си стиснаха ръцете.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Реклама

spot_img

Продължете да четете

14 г. затвор за руснак, помагал на Украйна

Руски военен съд осъди на 14 години затвор мъж,...

Иран пред СС на ООН: Време е Израел да понесе отговорност за агресията в региона

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от...

Удължава се забраната за износ на инсулин с още месец

Удължава се забраната за износ на инсулин с още...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

Удължиха с 20 дни срока за обществено обсъждане на новия Закон за съдебната власт

Срокът за обществени консултации по проекта за нов Закон...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img