Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев: Абсолютно недопустимо е в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи

Към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове за средата за сигурност в Европа. България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и в системата за национална и колективна сигурност. Това заяви президентът Румен Радев след спешна среща със законодателната, изпълнителната власт и службите след като рано тази сутрин руският президент обяви военна операция в Украйна и руските войски навлязоха в украинска територия.

Ще се търси колективен отговор на предизвикателството пред европейската сигурност и ще направим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, увери Радев.

Радев посочи, че това е абсолютно недопустимо в 21 век в Европа да летят стратегически бомбардировачи и да осъществяват удари.

Правителството продължава с разчета за сигурността на въздушните, транспортни и енергийни връзки. Анализите ще продължат за търсене на всички възможни варианти, за да няма прекъсване на газ, петрол, храни и всички стоки от първа необходимост.

В ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федерация с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура и важен континуитет в цялата държава. България продължава да участва във всички формати на ЕС и на НАТО, да търсим заедно колективен отговор на предизвикателството пред европейската сигурност и ще направим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани, подчерта Радев.

В ход са дейности, които да защитят България по отношение на киберсигурността.

Изключително важна за нас е съдбата на българските граждани в Украйна, като над 4 000 български граждани в Украйна искат евакуация.

Ние сме отворени, ще направим всичко възможно не само по безопасен начин, но и тук да се окаже цялата необходима помощ на българските граждани, които ще бъдат евакуирани от Украйна„, подчерта Радев.

Оценяваме рисковете за въздушни и морски пътища, за енергийни маршрути. Анализите ще продължат днес и утре, така че да няма прекъсване на доставките на газ, петрол и храни. Търсят се и се работи по всякакви алтернативни маршрути и доставки, каза oще Румен Радев.

Премиерът Кирил Петков добави, че българските институции рамо до рамо работят заедно. Приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна, Министерство на транспорта организира сухопътен транспорт за български граждани от Украйна. Имаме готовност да приемем е бежанци от Украйна.

Осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо и България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори в един глас с ЕС и НАТО. Отговорът на ЕС ще бъде в един глас, подчерта Кирил Петков.

В срещата при държавния глава участваха председателят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, министърът на отбраната Стефан Янев, министърът на външните работи Теодора Генчовска, вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев, както и председателят на ДАР Антоан Гечев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Израел обеща умен отговор на иранската атака

Началникът на израелската армия Херци Халеви каза, че Израел ще...

Земетресение от 5, 9 удари Япония

Земетресение с магнитуд 5,9 беше регистрирано край японския бряг. Това...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

15-годишен задържан за нападението в църква в Сидни (СНИМКИ)

Атаката се разглежда като терористичен акт

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Служебният кабинет ще слуша гласа на бизнеса

Без гласа на бизнеса политическите решения в сфера като...

САЩ предупредили Израел, че няма да участват в ответен удар срещу Иран

Президентът на САЩ Джо Байдън предупредил премиера на Израел...

Нападателят от Сидни дълги години страдал от психическо заболяване

Заподозреният, който намушка смъртоносно 7 души и рани десетки...

Корнелия Нинова: Червената линия на БСП остава непроменена – ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази сериозни съмнения за възможността...

Португалия иска обяснения от Иран за отвлечения търговски кораб

Португалските власти са поискали от Иран допълнителна информация относно...

Иран привика посланиците на Великобритания, Франция и Германия

Министерството на външните работи на Иран привика в неделя...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img