Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Румен Гечев: Откъде-накъде трябва да гласуваме средства за още 8 чертежа на F-16

Снимка: архив БГНЕС

Надявам се всички колеги от останалите парламентарно представени партии да дойдат на срещата в понеделник, всички са приели поканата на БСП. Надали има нещо по-важно за България в момента от това какви мерки ще набележи парламентът и новото правителство и какъв бюджет ще бъде приет за 2023 г. Това са нещата, които интересуват хората.“

Това заяви избраният за народен представител от „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред БНР. Съобщение за изказването му беше разпространено от пресцентъра на партията.

Това ли е проблемът на България в момента – кои посланици ще присъстват на откриването на парламента, или как ще финансираме бюджетния дефицит, ще запазим ли социалните програми и защитата за домакинствата и бизнеса„, запита Гечев. По думите му депутатите трябва да съсредоточат вниманието си върху националните проблеми и дневния ред на българския народ.

Съкращаването на социалните разходи ще има тежки последици върху домакинствата и икономиката„, смята той. Румен Гечев изтъкна, че БСП е категорично против такава стъпка. Той обясни, че това не би отговаряло на елементарните цели за социална защита на българите и е икономически нецелесъобразно.

Проф. Гечев каза още, че БСП ще настоява да бъдат запазени компенсациите на домакинствата заради високата инфлация и за поддържане на определен таван на цените.

По отношение на поемането nа нов държавен дълг Румен Гечев коментира: „Да, не звучи добре да се взима нов дълг, но вижте каква е политиката на останалите европейски страни. България към момента се намира в много добри условия, тъй като нашият дълг е 22-23% от БВП, при положение че в Еврозоната той е към 90%, а в целия Европейски съюз е още по-висок. Това не означава, че България трябва да следва политиката на изключително висок дълг, но ако трябва да избираме между спасяването на българския бизнес и защита на българските семейства и това да увеличим дълга с няколко процента и все още да бъдем в пъти под дълга на останалите страни, няма да бъде разумно. Даже и с допълнителен дълг от 4-5 млрд., българската икономика няма да има проблеми с неговото обслужване.“

Той каза още, че българският народ е дал 2,3 млрд. лв. по искане на бившия премиер Бойко Борисов, ексшефа на Комисията по отбрана о.з. ген. Константин Попов и тогавашния министър на отбраната Каракачанов. Гечев допълни, че те са излъгали, че доставките на F-16 ще започнат през 2023 г. и сега трябва да отговарят пред народа и пред съответните институции защо са подвели българите. Гечев ще настоява те да бъдат извикани в парламента да отговарят защо са подписали договор без неустойки.

Откъде-накъде ние сега трябва да гласуваме в бюджета нови средства за още 8 чертежа на F-16 и за заместващи самолети?“, запита той. След като правителството на САЩ не си е изпълнило ангажиментите към България, трябва да заплати неустойка и самолетите, които трябва да се вземат под наем до получаването на закупените F-16, смята Румен Гечев.

Парламентът трябва да работи, ако трябва без почивка, да приеме нужните закони за Плана за възстановяване и устойчивост, за да получим средствата от ЕС. Сега служебният министър на финансите говори за 5 млрд. лв. нов дълг, но ако не получим тези средства, това число ще изглежда много по-различно„, отбеляза той.

Ще направим всичко възможно за съставянето на правителство, независимо дали БСП ще участва в управлението, или ще бъде в опозиция. Очевидно е, че около ГЕРБ няма да се състави правителство. Вторият мандат има по-голям шанс. По-добре е България да има правителство, отколкото да правим нови избори посред зима и кризи„, посочи още Гечев.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Атанас Запрянов: България не е застрашена от конфликта Израел-Иран

Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна...

Световни лидери осъдиха агресията на Иран (ВИДЕО)

Техеран бил прекрачил границите на дипломацията

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

Иран изпрати десетки дронове към Израел (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Иран е изпратил десетки безпилотни летателни апарати към Израел,...

Седем станаха жертвите от нападението в мол в Сидни

Броят на жертвите на трагичния инцидент в търговския център...

Израелските военни: Това не е краят (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img