Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Ройтерс“: Българите приветстват санкциите на САЩ, ЕС кима одобрително

Снимка: БГНЕС

Водещи български политици приветстваха санкциите на САЩ срещу трима българи и 64 свързани с тях компании заради предполагаема корупция в четвъртък, докато Европейският съюз сигнализира за одобрението си, като заяви, че няма да налага контрамерки, пише „Ройтерс“.

Министерството на финансите на САЩ заяви в сряда, че санкциите са най-голямата единична акция срещу присаждането до момента, а също така се насочи срещу руски политически лидери, за влияние на българското правителство.

Лидерите на български политически партии приветстваха санкциите преди предсрочни парламентарни избори на 11 юли, а лидерът на партията „Има такъв народ“ Слави Трифонов ги нарече „приятелски протегната ръка от партньор“.

Санкциите налагат замразяване на всички американски активи на бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, държавния служител Илко Желязков и беглеца – хазартен магнат Васил Божков. На Пеевски, Желязков и още трима бивши служители също е забранено да влизат в САЩ.

Американското правителство обвини Пеевски в търговия с влияние и подкупи, а Желязков в това, че той действа като негов фронтмен за провеждане на схеми за подкуп. Пеевски отрече неправомерни действия и заплаши да предприеме съдебни действия заради санкциите на САЩ. Божков заяви, че решението за налагане на санкции игнорира собствения му статут на жертва на изнудване.

Бившият министър-председател Бойко Борисов, който бе на власт през по-голямата част от последното десетилетие и който е обвинен от политическите си опоненти в отслабване на държавните институции в полза на олигарсите, също приветства санкциите и отрече всякакви връзки с включените в черния списък.

Не сме получили нито цент от Божков … Срещал съм се с Пеевски само за обсъждане на политически въпроси. Нямаме съвместни компании или някакъв съвместен бизнес„, каза той.

България е най-корумпираната държава-членка на ЕС според индекса на Transparency International.

ЕС, който в миналото се оплакваше от санкциите на САЩ, свързани с Иран и Куба, заяви, че санкциите срещу българите „не се прилагат на територията на ЕС … така че няма нищо, което да ни оправдае да предприемем каквито и да било контрамерки“ .

Това са мерките, които Съединените щати предприеха в рамките на правната си рамка„, каза говорител на ЕС пред журналисти.

ЕС има блокиращ закон за противодействие на санкции на САЩ, въпреки че никога не е използван. Законът за блокиране може законно да забрани на всяка компания от ЕС да се съобразява със санкциите на САЩ и ако се използва, би означавало, че съдебни решения, които налагат американски санкции, няма да бъдат признати.

По-рано САЩ наложиха санкции на бившия президент и премиер на Албания за корупция. САЩ санкционираха по закона „Магнитски“ и трима българи. При посещение в Украйна държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън поиска повече реформи и борба с корупцията. Наложиха санкции срещу украинския олигарх Игор Коломойски „за значителна корупция“. По-рано американски сенатори призоваха България да зачита демократичните ценности и върховенството на закона, докато страната се подготвяше за национални избори, „постоянната корупция, намаляващата свобода на медиите, политизирането на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България„, написаха те в изявление от 4 март – ден преди официалната кампания за българските парламентарни избори. Washington Post написа в началото на април за изборите в България, че всичко е свързано с корупцията. Липсва политическа воля за справяне с корупцията в България, коментира в края на януари юридическия съветник на посолството на САЩ в България Джесика Ким. В края на 2020 г. контролен орган за борба с корупцията класира Русия, България и Унгария сред 19 водещи световни износители, които правят малко или дори нищо, за да наложат правила, предназначени да забранят на компаниите да плащат подкупи на чужди пазари. През септември 2020 г., Джеймс Пардю, бивш посланик на САЩ в България (2002-2005) обясни, че България има повърхностен образ на демократична нация, но в действителност нейната политическа и съдебна структура е изгнила в основата си, а тогавашното правителство е неспособно да се справи с разрастващата се корупция.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ВМЗ – Сопот отчете рекордни приходи за 2023 г.

Печалбата на оръжейната компания е 828 млн. лв

ГДБОП хвана мъж, преправял и разпространявал пневматични оръжия (СНИМКИ)

ГДБОП залови 44-годишен мъж, който се занимавал с преправяне...

Училища и колежи затвориха заради високите температури в Бангладеш

Високите температури принудиха властите в Бангладеш да затворят училищата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Разследват украинския земеделски министър за далавери с държавна земя

Украинската агенция за борба с корупцията разследва министъра на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img