Росен Плевнелиев очаква различен държавен глава през втория мандат на Румен Радев

News24sofia.eu
Views 22876
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Щом сега президентът има цялата власт, то през втория мандат ще видим различен държавен глава и трябва да покаже, че е държавник.

Това заяви пред БиТиВи президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев малко преди церемонията по встъпване в длъжност за втори мандат на президента Румен Радев.

Според Плевнелиев Радев ще демонстрира своите умения в полза на хората, той му пожела успех по време на неговия втори мандат, като се надява да се е поучил от грешките си, направени по време на първия му мандат. Държавният глава трябва да е морален компас за всички и за спазването на върховенството на закона, каза Плевнелиев.

Първият мандат беше доста лесен – изчегъртване на ръба на Конституцията, борба с ГЕРБ. Сега Радев трябва да покаже, че е държавник. Вече има абсолютната власт. Трябва да постигне конкретни резултати за хората. Успехът се мери само с модернизацията в обществото и надграждане по пътя на националните идеали. Никога не сме били толкова разединени, колкото сме днес „, каза Плевнелиев.

Относно отсъствието му от церемонията по пологането на клетва в Народното събрание Плевнелиев каза, че бил разочарован месеци след встъпването в длъжност при първия мандат, защото видял нарушаване на Конституцията.

Спестих на себе си това държавният глава да се кълне в Конституцията, която не спазваше 5 години. Законите не са нещо селективно„, обясни Плевнелиев.

За искането на Русия силите на НАТО да напуснат България и Румъния Плевнелиев отчете като положителна категоричната позиция на Румен Радев. „На мен ми се е искало винаги България да е малко по-амбициозна„, каза Плевнелиев.

За думите на Румен Радев по време на предизборната кампания, че „Крим сега е руски“ Плевнелиев определи думите като „нарушаване върховенството на закона“ и изказване, което граничи с „национално предателство„.

Относно визитата на премиера Кирил Петков в Северна Македония Росен Плевнелив заяви, че това не е успех. От един министър-председател се очаква повече работа и по-малко маркетинг. Някои от действията на премиера повдигнаха няколко въпроса, каза Плевнелиев.

По думите му Република Северна Македония трябва да покаже, че може да спазва правата на малцинствата, договора за добросъседство, езикът на омразата. В Скопие трябва да се извършат някои необходими реформи, които България преди 30 години, а Северна Македония още не е направила, настоя Плевнелиев.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

Зарков готов за другарска битка за БСП

Крум Зарков е готов за другарска битка за лидерското място. Това заяви самият той пред медиите преди началото на днешното заседание на Конгреса на БСП. Той е недоволен от трите последни изборни загуби на столетницата. По повод декларацията на социалистите от Благоевград да няма пряк избор на лидер, социалистът заяви,

Read More »