Родителите могат да кандидатстват за детегледачка до 2023 г.

Прочитания 1154
0 0

Семействата могат да кандидатстват за детегледачка до 2023 г., съобщават от социалното министерство.

Мярката се отнася за безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или втората година от майчинството.

За удължаването до 2023 г. на Програмата „Родители в заетост“ на Агенцията по заетостта са отпуснати допълнително 15 млн. лв.

По данни на МТСП 5429 семейства са ползвали или ползват услугата в момента.

Детегледач може да се наеме до 18 месеца. Семействата може да пожелаят това да е техен близък или роднина, регистриран в бюро по труда.

Родителите на деца до 5 години, които не са записани на ясла или детска градина, може да получат детегледач за до 8 часа на ден, а хората с три или повече деца до 12 години, записани в детска градина или училище – до 4 часа.

Ако майката или бащата на децата са безработни, те трябва да започнат работа до четири месеца след одобрение по програмата.

Кандидатстването става в бюрата по труда по настоящ или постоянен адрес. Информация за условията и необходимите документи може да се намерят на адрес: https://www.az.government.bg/pages/roditeli-v-zaetost/.

Програмата е с общ ресурс от 65 млн. лв., като към момента са сключени договори за осигуряване на детегледачи в размер на близо 54 млн. лв. Средствата са осигурени по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Петър Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

От ВАС питат Съда на ЕС за спор по процедурата за личните документи

От Върховния административен съд (ВАС) питат Съда на ЕС по процедурата за възлагане на обществената поръчка за личните документи, съобщиха от ВАС. Преюдициалното запитване до Съда на Европейския съюз е по спор, възникнал при възлагане на обществената поръчка за избор на изпълнител за издаване на новите лични документи. Административно дело е образувано

Read More »