Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ревизоро е спокоен, яз. Асеновец няма да прелее

Язовир Асеновец e в готовност да поеме очакваните количества от валежи. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му наличният обем на язовир, който захранва град Сливен с питейна вода, към момента е 27,300 млн. м3, което е близо 97% от общия му обем. Той пояси, че при по-интензивни валежи се очаква обемът да се запълни и да започне контролирано преливане. За сравнение през април 2020 година наличният общ обем е бил малко над 9 млн. м3, добави той.

Димитров и инж. Севдалин Рашев, управител на ВиК-Сливен, направиха оглед на язовирната стена, преливника и водовземната кула, като всички съоръжения са в изправност. Във връзка с високия обем в язовира и по-искане на инж. Рашев са отпуснати допълнителни количества, за да бъде захранен сливенският квартал Речица от язовира и да не се използват подземните водоизточници.

В същото време изпратени са екипи, които проверяват деривациите, захранващи най-големия в страната язовир Искър, като всички ВЕЦ-ове по поречието на река Искър преди София са в готовност за сработване на подадени от МОСВ количества съобразно притока от Рила и проводимостта на реката през София.

ВЕЦ-овете Копринка, Стара Загора, Жребчево също са в постоянна готовност за увеличаване на енергопреработените водни обеми. По поречието на река Арда са намалени обемите в язовирите Арда, Студен кладенец и Ивайловград, като всички турбини на ВЕЦ-овете работят в синхрон. Тъй като не може да се предвиди точният размер на очакваните валежи през следващите дни, съоръженията по цялото поречие са приведени в готовност за провеждане на висока вълна.

Предстои проверка на яз. Тича, в който ако се използва водата само за питейно-битови нужди, ресурсът ще стигне за 4 години. Но тъй като язовирът се използва и за напояване на земеделски площи, водата в него ще стигне поне за 3 години и половина.

В язовир Ястребино има 32 млн. м3, от които са предвидени до 10 млн. м3 годишно за земеделски нужди, а оставащите количества за водоснабдяване на град Антоново са достатъчни за поне 20 години напред.проектанти

Заради очакваните валежи и започналото снеготопене през последните 10 дни обемите в язовирите се поддържат на нива, които първоначално да поемат очаквания приток, без да се създава опасност от неконтролирано преливане и водният ресурс да бъде запазен максимално с контролирано изпускане.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Съдът остави в ареста двама задържани за имотни измами в Русе

Окръжният съд в Русе в четвъртък остави за постоянно в...

Иран сочи за предварително предупреждение за нападението в събота, САЩ отрича

Иран е уведомил съседните държави и съюзника на Израел,...

Русия настоява МААЕ да обвини Украйна за атаките срещу ядрената централа

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя обвини в...

САЩ заявиха, че няма да поемат „бойна роля“ в Украйна

Съединените щати не възнамеряват да поемат „бойна роля“ в...

Двама са арестувани за стрелбата с въздушно оръжие в квартал „Люлин“ в София

Двама души са задържани за стрелбата с въздушно оръжие...

МВР синдикатът защитава Калин Стоянов

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов е човек от кариерата...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img