Ресторантьорите искат продължаване на мярката 60/40, обръщат се за помощ към ЕК

News24sofia.eu
Прочитания 1624
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СБЗ) се обърнаха за подкрепа към Европейската комисия във връзка с мярката 60/40, съобщават от асоциациите. Причината е, че този вид подкрепа за бизнеса и служителите приключва на 30 юни. По думите на ресторантьорите средствата по нея се осигуряват от европейски програми, но българското правителство отказва да поиска допълнителни пари за продължаването й.

Според БАЗ и СБЗ в разгара на летния туристически сезон един от най-засегнатите браншове на икономиката ни ще остане без никаква подкрепа.

Ресторантьорите са изпратили писмо до г-жа Маргрете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на ЕК с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, г-н Никола Шмит, комисар по работните места и социалните права и г-н Тиери Бретон, комисар по вътрешния пазар и с копие до г-жа Мария Габриел, комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. В него те търсят съдействие за продължаване на мярката 60/40 и след 30 юни, като бъде върнат първоначалният й вариант, при който подкрепа се получаваше при 20% спад на оборота спрямо 2019 г., а не както е в момента – при 30 или 40%.

Туризмът е един от най-пострадалите сектори от продължаващата пандемия от Ковид 19, а сега и от войната в Украйна. Непрекъснатото увеличение на цените на електроенергията, газовата криза, както и галопиращата инфлация го изправят пред допълнителни трудности и предизвикателства. Преди пандемията от Ковид 19 секторът формираше между 12-14% от БВП на България и неговото възстановяване е от съществено значение за икономиката на нашата страна. За нас, като представители на едни от най-големите организации, работещи в туристическия сектор е от ключово значение да имаме предвидимост, за да може да планираме нашата работа и да получим финансова подкрепа, за да може да задържим работниците си и да запазим бизнеса си„, пише още в писмото.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Журналистка на "Ал Джазира" е убита при престрелка на Западния бряг

Журналистка от катарската телевизия „Ал Джазира“ е били убита от израелски войници днес, докато е отразявала операция в бежански лагер в Дженин, Западния бряг, съобщава „Франс прес“. 51-годишната Ширин Абу Акле е известна фигура в арабската секция на телевизионния канал. Палестинското здравно министерство посочи, че репортерите са били засегнати от

Read More »