Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Решения на последните конгреси на БСП (Справка News24sofia.eu)

49-ти конгрес:

На 7 и 8 май 2016 г. се провежда първото заседание на 49-ия Конгрес на БСП, на което за лидер на партията е избрана Корнелия Нинова. Общият брой на кандидатите за поста председател на Националния съвет на БСП бе 28, но впоследствие 23-ма от тях си направиха самоотвод. В надпреварата останаха 5-ма кандидати: Валери Жаблянов, Георги Гергов, Корнелия Нинова, Красимир Янков и Михаил Миков. Гласуването започна към 23:00 часа на 7 май. Съгласно резултатите Михаил Миков получи доверието на 329 делегати, а Корнелия Нинова на 280. При това положение двамата отидоха на балотаж. След балотажа делегатите на 49-ият Конгрес на БСП избраха за лидер на партията Корнелия Нинова с 395 гласа, като опонентът й Михаил Миков бе получил 349 гласа. След като спечели лидерската надпревара новоизбраният лидер на БСП Корнелия Нинова направи заявка, че първо трябва да започне промяната вътре в партията, а след това – силно втвърдяване на опозиционния тон към правителството и случващото се в България. Тя обеща на делегатите, че няма да ги разочарова и си постави за цел до края на годината да се изработи алтернативен национален план за извеждане на България от катастрофалното й състояние. На първото заседание на 49-ия Конгрес съставът на Националния съвет на БСП бе увеличен с 4 души, с което общият брой на членовете му стана 185. За членове на НС на БСП бяха избрани само Дора Янкова и Стефан Данаилов, а останалите бяха утвърдени по висшегласие с явно гласуване. Тъй като в бюлетината са били пропуснати трима кандидати за членове на НС на БСП, делегатите решиха те да бъдат гласувани в зала анблок. Пропуснатите кандидати Боян Ангелов, Иван Токаджиев и Мирослав Михайлов бяха приети за членове на Пленума, с което съставът му бе увеличен с трима души. Впоследствие бе направено предложение за увеличаване на младежката квота в Националния съвет с един човек, което бе прието. За председател на Общопартийната контролна комисия за гласували 751 делегата. Броят на получените гласове от Валентина Богданова е 409. За Росен Малинов са подадени 319 гласа, така новият председател на Общопартийната контролна комисия е Валентина Богданова. На 26 януари 2019 г. в зала 3 на НДК се проведе четвъртото заседание на най-висшия партиен орган. На този конгрес БСП прие проекта „Визия за България“, с което утвърди своята алтернатива. Документът доби популярност в обществото след 21 юли 2018 г., когато бе представен в НДК, а след това беше подложен на широко обществено обсъждане в цялата страна.

48-ми Конгрес

На 48-мия Конгрес на БСП през май 2012 година Сергей Станишев е преизбран за четвърти път за лидер на партията. Негов основен опонент е бившият председател на НС на БСП Георги Първанов, който обаче си прави отвод малко преди тайното гласуване. След отвода на Първанов опонент на Станишев остава Георги Кадиев, който остава втори в надпреварата. Народният представител от БСП Мая Манолова е избрана за председател на Общопартийната контролна комисия на БСП. След поредната загуба на БСП на евроизборите през 2014 г. след 13 години начело на партията, Сергей Станишев подава оставка на заседание на 48-мия Конгрес на БСП на 27 юли 2014 г. Тогава за председател на НС на БСП е избран Михаил Миков. Той получава гласовете на 377 делегати. Втори в надпреварата за лидерството на социалистите остава Драгомир Стойнев, който получава 333 гласа. Двамата се явяват на балотаж, на който гласуват 744 от общо 846 делегати, при 710 действителни бюлетини. От първоначално номинираните 30 претенденти, на първия тур се явяват девет кандидати. От тях Красимир Премянов получава 7 гласа (0,94 %), Георги Кадиев – 29 гласа (3,9 %), Красимир Янков – 46 гласа (6,19%), Георги Гергов – 63 гласа (8,48%), Мая Манолова – 83 гласа (11,17%), Янаки Стоилов – 103 гласа (13,86%), Корнелия Нинова – 119 гласа (16,02%), Драгомир Стойнев – 126 гласа (16,96%), а Михаил Миков събира 167 гласа (22,48%). Гласуването и на двата тура е тайно.

47-ми Конгрес на БСП

През ноември 2008 година Сергей Станишев се явява като единствен кандидат за председател на БСП. Той получава 97 % от гласовете на делегатите и е преизбран за 3-ти път на поста. Станишев се опитва да преподреди Висшия съвет на БСП, но не успява. 47-ят конгрес променя логото на БСП. Розата – символ на партията – вече е разцъфнала и с две зелени листа.

46-ти Конгрес на БСП

На 46-ия Конгрес на партията през декември 2005 г. Сергей Станишев е преизбран за втори път за председател на НС на БСП. На Конгреса номинираните за председател на НС на БСП са петима – Сергей Станишев, Янаки Стоилов, Татяна Дончева, Костадин Паскалев и тогавашният вътрешен министър Румен Петков. Станишев получава 562 гласа от делегатите на 46-ия конгрес на Левицата. Всички останали кандидати си правят самоотвод. На конгреса се правят промени в Устава на партията, с които той се синхронизира със Закона за политическите партии. Промените дават възможност за по-силно представителство на младежите в ръководните органи на партията. С промените се решава общинските структури да имат двама делегирани представители като един от тях задължително да е младеж под 35 години. Друга част от промените е свързана със засилването на участието на жените в ръководните органи на партията. По време на Конгреса е увеличен съставът на Висшия съвет на партията на 182 души.

45-ти Конгрес на БСП

На 45-ия конгрес на БСП на 8 юни 2002 Сергей Станишев е преизбран за председател на Националния партиен съвет. Сергей Станишев получава 95 % от гласовете на 746-те делегати на партийния конгрес в София. Сред конкурентите му за поста са Румен Овчаров, Румен Петков, Георги Божинов, Младен Червеняков и Янаки Стоилов. Всички те си правят отвод малко преди вота, което носи победата на Станишев. Важно решение на Конгреса е гласуваната промяна в Устава на партията, чрез която се приема конгресът да се провежда на всеки три години.

44-ти Конгрес на БСП

След като тогавашният председател на НС на БСП Георги Първанов е избран за президент през 2001 година, през декември същата година се свиква заседание на Конгреса на БСП. За поста председател на НС на БСП са издигнати кандидатурите на Бойко Великов, Красимир Премянов, Румен Овчаров, Румен Петков, Сергей Станишев и Янаки Стоилов. За председател на партията е избран Сергей Станишев. Георги Първанов тогава явно обявява своята подкрепа за Станишев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Европейският парламент одобри забраната на продукти, произведени с принудителен труд

Във вторник Европейският парламент одобри правила за забрана в...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

София не е пред епидемия от коклюш, засега

София не е пред обявяване на национална епидемия заради...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Хизбула“ изстреля десетки „Катюши“ по Израел

Като отговор на атака срещу ливански села

Румен Радев пусна Димитър Главчев и в МВнР

Държавният глава Румен Радев е подписал един указ за искането...

Гражданите на Словакия събраха близо 3 млн. евро за снаряди за Украйна

Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на...

Харков е без ефирна телевизия

В Харков и най-близките населени места все още няма...

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img