Решението за пенсиите – капан за следващите правителства

Инфлацията тепърва идва, предупред Иван Нейков

Прочитания 5163
0 0
Снимка: БГНЕС

Решението за пенсиите е капан за следващото или следващите правителства.

Това е мнението на бившия социален министър Иван Нейков.

С решенията, взети от Народното събрание миналата седмица за помощта от 120 лв. и индексация на пенсиите от 25 декември, се увеличава зависимостта на бюджета на Държавното обществено осигуряване и на НОИ от държавния бюджет. И преди това решение около 50% на НОИ идва от централния бюджет, сега този процент ще се увеличи. Това неминуемо ще доведе до нужда от преосмисляне на политиката по доходите, предупреди Нейков. Задна скорост при пенсиите няма и решението на следващите правителства са две възможни – или се вдигат данъците или се формира нова политика по доходите с елемента на вдигане на пенсионната възраст.

Иван Нейков отново разкритикува даването на добавките към пенсиите от 50 лв., а сега вече и от 120 лв. за трите месеца до края на годината, особено на фона на това, че тази добавка започна като инцидентна, а се превърна в трайна, почти постоянна.

Това не е пенсия, това е помощ от типа на социалното подпомагане, но при социалното подпомагане целта е максимална справедливост – да се подпомага този, който има нужда. При нас тази помощ се дава на всеки пенсионер, независимо дали той има или няма нужда. От това размиване страда цялата система, тъй като ерозира доверието на хората в социалното осигуряване, тъй като съвсем се разкъсва връзката между пенсията и това, което е внасяно като осигуровки.

Иначе Иван Нейков предупреди за продължителна инфлация.

Мерител за него е инфлацията в Германия, която отчита най-високата си инфлация за последните 25 години. Там като стане нещо, чакай го при нас – икономиките ни са до толкова обвързани. България обаче стои относително добре на фона на останалите страни, тъй като продължава да изпитва добрия ценови ефект от това, че над 90% от жилищата са частна собственост.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Името на Петър Стоянов в оборот - от "най-добрият президент" до "кой е той?"

Името на Петър Стоянов, президент 1997 – 2002 г., като една от възможните кандидатури на ГЕРБ/СДС за предстоящите избори предизвика всякакви коментари в общественото пространство. И това не се случва за първи път, името му по традиция влиза преди всеки едни президентски избори, а и се чува дори не само […]