Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Рекордни 533 журналисти са хвърлени в затвора през 2022 г.

Репресиите при протестите в Иран доведоха до увеличаване на броя на вкараните в затвора журналисти по света до рекордните 533 души през 2022 г. Това става ясно от годишния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“, цитиран от „Франс прес“.

За сравнение, година по-рано техният брой е бил 488 – също рекордна цифра.

Над половината случаи на вкарване на журналисти в затвора тази година са в пет страни: Китай (110 случая), Мианма (62), Иран (47), Виетнам (39) и Беларус (31).

Диктаторските и авторитарните режими пълнят затворите си по-бързо от всякога, като задържат журналисти„, заяви Кристоф Делоар, генерален секретар на организацията.

Този нов рекорд в броя на вкараните в затвора журналисти потвърждава необходимост да се противопоставим на тези безскрупулни правителства и да разширим своята активна солидарност към всички онези, които въплъщават идеала за журналистическа свобода, независимост и плурализъм„, изтъкна той.

По данни на „Репортери без граници“ Иран е единствената страна, която миналата година не е била част от списъка, който се публикува от 1995 г. насам.

В тазгодишния доклад се посочва, че Иран е арестувал „безпрецедентните“ 34 журналисти, откакто през септември избухнаха протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини.

Броят на жените журналисти в затвора също е най-висок в световен мащаб – 78 за 2022 г. при 60 година по-рано. В доклада се отбелязва, че това до голяма степен е поради по-големия брой жени, навлизащи в професията.

Открояват се случаите на Нилуфар Хамеди и Елахе Мохамади – сред 15 ирански журналистки, арестувани по време на протестите – които привлякоха вниманието към смъртта на Амини и сега са изправени пред потенциална смъртна присъда.

Това е показателно за желанието на иранските власти систематично да принуждават жените да мълчат“, отбелязва се в доклада.

3/4 от хвърлените в затвора журналисти са съсредоточени в Азия и Близкия изток. Отчита се рязко увеличаване на медийните репресии в Русия след нахлуването ѝ в Украйна.

Броят на убитите журналисти също се е увеличил – до 57 – най-вече поради войната в Украйна, от „исторически ниските нива“ от 48 и 50 съответно през последните две години.

Осем журналисти са били убити, отразявайки войната, като петима от тях са от невоюващи страни.

Близо 80% от журналистите, убити по света през 2022 г., са били „умишлено набелязани във връзка с тяхната работа или историите, които отразяват„, като случаи на организирана престъпност и корупция.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пиарът на ГЕРБ: Тези хора нямат връзка с реалността! (ВИДЕО)

Пиарът на ГЕРБ изригна след обръщението на Николай Денков...

Надзорниците на Meta призоваха за падане на забраната на думата „Шахед“

Надзорният съвет във вторник призова компанията да прекрати пълната си...

ТЕЦ „Бобов дол“ пак спря работа

ТЕЦ "Бобов дол" отново спря работа, съобщава БНР. Припомняме, че централата не...

Родителите на изчезналата Ивана обявяват парична награда (ВИДЕО)

Родителите на Ивана, която изчезна на 22 февруари, обявяват...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img