Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Рекорден брой цивилни жертви в Афганистан през май и юни

Снимка: EPA/News24sofia.eu

Близо 2 400 афганистански цивилни са били убити или ранени през май и юни, след като боевете между талибаните и афганистанските сили за сигурност ескалираха. Това е най-големият брой жертви за тези два месеца от започването на водене на такава статистика през 2009 г., обяви ООН, предаде „Ройтерс“.

Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан посочва в доклад, че е документирала 5 183 цивилни жертви между януари и юни, от които 1 659 души са загинали. Броят е нараснал с 47 процента спрямо същия период на миналата година.

Числата подчертаха тежката ситуация за афганистанските цивилни след засилването на интензивните боеве през май и юни, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че американските войски ще се изтеглят до септември, слагайки край на 20-годишното чуждестранно военно присъствие в страната.

Сериозно безпокойство предизвиква рязкото нарастване на броя на цивилните хора, убити и ранени в периода от 1 май, с почти толкова жертви сред цивилните през периода май-юни, колкото са регистрирани през всичките предходни четири месеца„, уточняват от мисията на ООН.

През последните два месеца имаше тежки сблъсъци в страната, след като талибаните предприха големи офанзиви, превземайки селски райони, гранични пунктове и обсаждайки провинциални столици, подтиквайки афганистанските и американските сили да нанесат въздушни удари, за да опитат да отблъснат ислямистите.

През последните седмици преговарящи се срещнаха в столицата на Катар Доха, но дипломати предупредиха, че има малък съществен напредък от началото на мирните преговори през септември.

Моля талибаните и афганистанските ръководители да вземат под внимание мрачната и смразяваща траектория на конфликта и неговото опустошително въздействие върху цивилните„, изтъкна Дебора Лайънс, специален представител на генералния секретар на ООН за Афганистан, и предупреди: Безпрецедентен брой афганистански цивилни ще загинат и ще бъдат осакатени тази година, ако нарастващото насилие не бъде спряно.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Иран се подигра на оръжията на Израел – били детски играчки

Външният министър на Иран отказа да признае, че Израел стои...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

С над 3000 подписа сдружение настоява за удължаване на АМ Струма

Жителите от района на Кресненското дефиле са събрали над...

Хърватите гласуват за парламент

Предизборна кампания на фона на обвиненията в корупция

Заплашиха певицата Прея с убийство в София

Заканата беше предшествана от изключително дълъг психопатски разговор, сподели още изпълнителката

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img