Регионалната комисия прие на 50% да се плати на пътищарите

Views 1919
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Парите тръгват към пътния бранш. Решението е на депутатите от ресорната парламентарна комисия, които се събраха на извънредно заседание. Идеята на ПП, която получи подкрепа, е да им се платят сега 50%, а останалите пари да бъдат разплатени към брашна след проверка. Вместо антикорупционната комисия в Народното събрание, санкция по останалите договори обаче ще дава регионалната комисия.

От „Възраждане“ заподозряха корупционна схема. Остава съмнение дали тези договори са действителни, заподозря Елена Гунчева от „Възраждане“, която заяви, че всяко плащане без договор е неоснователно и не може да се плаща по нищожни договори.

Георги Георгиев от ИТН изтъкна, че почти една година няма движение по договорите за ремонт на пътищата. Той призова да се одобрят плащанията. Твърде много нарушения са направени, но ситуацията е много тежка. Имаме отговорност да намерим решение, настоя и Настимир Ананиев от ПП и увери, че последващ контрол ще има. Притиснати сме от обстоятелствата, обясни на колегите си председателят на регионалната комисия в НС.

Решението според ПП е балансирано, защото ще се даде глътка въздух на бранша. Освен това последващият контрол за останалите 50% от дължимите плащания щял да разкрие и кой е правил нарушения.

Това безспорно е най-разумното, включи се и Борислав Гуцанов от БСП. Той обясни, че ситуацията не е дело на настоящия кабинет, но той трябвало да намери решение на проблема.

Николай Нанков от ГЕРБ предупреди, че политиканстване по темата е опасно. Строителният бранш е пред колапс, по думите му. Над 14% повече за година са станали безработните в сектора. След две седмици част от републиканската мрежа ще остане без пътна поддръжка, а останалата след два месеца. Едва наскоро се пуснали нови търгове. Нанков се опасява, че новите договори ще са значително по-скъпи. Заради загубеното в „чегъртане“ време, можело сега по друг начин да стои казуса, според депутата от ГЕРБ. С подобен тип решения няма да решим нищо, е мнението на Нанков.

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов обясни, че самият казус е прецедент.

Затова и решението на НС щяло да е прецедент. Как се стигна до тук, попита и Халил Летифов от ДПС. Според него всичко започнало с реваншизъм, както било през 2009, когато ГЕРБ идват на власт.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

И Литва забрани символите на руската агресия в Украйна

Парламентът на Литва гласува забрани публичното показване на буквата „Z“, лентата на черни и оранжеви ивици на Свети Георги, както и други символи, смятани за изразяващи подкрепа за руската инвазия в Украйна, съобщава „Ройтерс“. Върху руските военни превозни средства в Украйна на видно място е написана буквата „Z“ и тя […]