Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Редът на Надежда Йорданова за промени: КПКОНПИ, спецсъда, ВСС (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Представям си в края на 4-годишния мандат да има съдебна система, която да има по-високо доверие от страна на обществото. Това е най-добрият мерител, че нещата се случват правилно и има усещането за справедливост„. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на изслушването си в ресорната парламентарна комисия. Тя отговори на въпрос на парламентарната група на ДПС за това как си представя правосъдието и съдебната система в евентуален 4-годишен мандат.

Йорданова очаква още в края на мандата си България да е влязла в Шенген и поне два от трите мониторингови механизма в правосъдието да са приключили. Има няколко спешни мерки в антикорупционната политика – КПКОНПИ, закриване на специализираните съдилища, промяна във ВСС, поетапно въвеждане на съдебен контрол в отказите на прокуратурата да разследва престъпления. Йорданова ще продължава да настоява още за конституционните промени – разширяването на възможността на кръга на субектите, които могат да сезират Конституционния съд.

Тя увери, че темата за санкциите „Магнитски“ няма да бъде изоставена, като се надява да няма други такива случаи на срамно зашлевяване в лицето на България от други подобни случаи.

За Специализираната прокуратура и съдилища позицията остава същата, но е доразвита и подобрена. След като бъдат закрити, за спецсъда ще има преходен период, който да се разгледат висящите в досъдебна фаза дела. Предвижда се съвсем скоро законопроектът за специализираните съдилища да бъде обект на обществено обсъждане.

Във връзка с механизма за търсене на отговорност на главния прокурор. Йорданова обясни, че той обхваща разследването на главния прокурор в случая, в които има данни, че обвинител номер едно е извърши престъпление. Предвижда се механизъм, при който да бъде определен нарочен разследващ магистрат като механизма за избор на този магистрат да бъде аналогичен на случайното разпределение на делата или преписките в прокуратурата, поясни правосъдният министър.

Подборът трябва да включа различни магистрати със съответната квалификация и високо ниво. След като се определи такъв магистрат, трябва да има гаранции за това, че главният прокурор няма да се намесва в неговата работа, посочи Йорданова.

Предвиждат се и гаранции за това разследващият магистрат след приключване на неговата работа да не бъде обект за саморазправа от главния прокурор. „Всеки един от тези елементи все още продължава да бъде обект на консултации и изчистване на детайли особено с оглед на критериите, които постави Конституционният съд„, изтъкна Надежда Йорданова.

Най-добрия начин за решаване на проблема е изменение в Конституцията. Това е най-сигурният механизъм, с който можем да решим структурния проблем за съдебната система във връзка с разследването на главния прокурор„, настоя тя.

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за КПКОНПИ все още се обсъжда и ще бъде представен скоро на вниманието на народните представители. Законопроектът няма предвидени разпоредби за промяна на кръга на лицата, а от гледна точка на разследващите функции няма да има припокриване. Предстои доработване на законопроекта в коалиционен формат, уточни Надежда Йорданова.

За ревизия на висящите правомощия, Йорданова уточни, че това, което е предвидено в коалиционното споразумение обхваща частта за незаконното придобито имущество. Оценката на имуществото, което е обект на процедури се извършва по произволен начин без ясни критерии, обясни тя и добави, че част от исковете не са уважени или са уважени в частичен размер. Един от дефицитите на законопроекта е да се предвиди методика за оценка на активите, които са обект на производство.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Средната заплата на българина се е увеличила над 2 пъти от 2014 г. насам

Годишният общ доход средно на лице от домакинство е...

Двама мъже са задържани за кражба на 180 хил. лева от къща в Костинброд

До момента е установена кражбата на парична сума в...

Русия осъди на седем години учен в областта на хиперзвуковите технологии

Руски учен, работил върху хиперзвукови технологии, беше осъден на...

Износът на стоки от България в рамките на ЕС е достигнал 31 млрд. евро през 2022 г.

България е удвоила своята роля във вътрешната търговия на...

Иран пред СС на ООН: Време е Израел да понесе отговорност за агресията в региона

Въоръжените силите на Ислямска република Иран извършиха поредица от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img