Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Разследване на „Нова ТВ“: Как се купува болничен и как се настаняват фиктивни пациенти?

Полицията и прокуратурата влязоха в общинската болница във Велинград и започна проверка срещу управителя д-р Жеко Чешмеджиев за източване на НЗОК чрез фалшиви сертификати. Образувано е досъдебно производство. По информация на журналиста Тина Ивайлова става въпрос за злоупотреби в особено големи размери. Нещо повече. След журналистическото разследване започна и проверка за това как можеш да си купиш болничен и как се настаняват фиктивни пациенти? Всичко за схемата и до къде стигнаха разследващите. Защо и как се стигна до арести във Велинградската общинска болница?

От няколко седмици Икономическа полиция в Пазарджик проверява лечебното заведение, а в медиите тече скандал затова как управителят д-р Жеко Чешмеджиев е в схема за източване на пари от НЗОК.

Документите, които показваме във видеото, са удостоверения и сертификати за завършени курсове за професионална квалификация на д-р Жеко Чешмеджиев-управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари-д-р Мустафа Фарук и д-р Иванка Русева.

Д-р Чешмеджиев има удостоверение от пловдивския Медицински университет за завършен курс по „Остеоденситометрия“ в катедрата по „Образна диагностика“. Истинско ли е ?

„Оказа се, че удостоверение или сертификат по тази тема в катедрата по образна диагностика на това лице не се откри. Няма налична документация, която да удостовери, че лицето е участвало в такъв курс или индивидуално обучение към онзи момент. Нито в катедрата по „Образна диагностика“, нито в отдела за „Следдипломно обучение“. Такъв курс е бил проведен през май месец 2017 година в катедрата по „Образна диагностика“, но участниците са други“, обясни професор д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ в Пловдив.

Прави впечатление, че удостоверението е на бланка, която иначе от университета използват за сертификат.

От документите става ясно също, че доктор Чешмеджиев, който по образование е ортопед, през 2009 г. е завършил професионален курс по „Ортопедия и травматология“ и е придобил правоспособност по „Сухожилни пластики и мускулни транспозиции и хирургия на ръката“ в МУ в София. Три години по-късно отново в същия университет е получил квалификация по „Артроскопия“.

От Медицинския университет в София не смятат така обаче. В отговора на ректора на университета ясно е посочено, че д-р Чешмеджиев е преминал индивидуални обучения за повишаване на квалификацията, но годините и датите са други, както и самите специалности. Още повече, че свидетелството от 2009 г. е под номер, на който отговаря друг човек. Освен това от ръководството на университета изрично подчертават, че „проведените обучения не дават професионална квалификация за високоспециализирана дейност в медицината“.

От отговора на ректора на МУ в София разбираме още, че сертификати не са издавани и на двамата лекари -д-р Фарук и д-р Русева.

Къде е трябвало да послужат тези удостоверения ? Според разследващите за различни клинични пътеки за източване на НЗОК.

„Значи моите удостоверения, аз съм бил на много курсове. По специалност съм ортопед. Бил съм в Горна баня, при професор Милев съм изкарвал, при д-р Мазнеков още навремето. Бил съм в Пловдив при професор Ставрев, имам много документи и най-различни курсове“, обяснява д-р Жеко Чешмеджиев, управител на МБАЛ-Велинград.

Всъщност до разплитане на това дали са истински, или не документите, се стига след като д- р Осман Фарук, който след 8-годишна работа като педиатър в общинската болница решава да напусне. Кандидатства за работа в друга болница и така разбира, че има удостоверение за след дипломна квалификация по „Неонаталогия“. Според МУ в София документът също не е издаван при тях.

„В момента, в който напуснах, когато подавахме документите към Здравна каса, тогава от Касата сами се сезираха и ме попитаха защо аз не подавам дадения сертификат. И аз за пръв път виждам дадения сертификат в Пазарджик в Следствието. Просто Касата си има някакви изисквания, като без този курс няма как да се изпълняват дадени пътеки. Най-глупавото е, че аз съм дал 10 години от живота си да завърша медицина и за някакъв курс, който е от 15 дни да ходя да се излагам. Не знам какви са били интересите на д-р Чешмеджиев, че започва да обвинява мен и колегите. Мисля, че те нещата са достатъчно ясни, че неговите сертификати са също фалшиви“, разказва д-р Мустафа Фарук.

Разследващите са установили, че и сертификатът на д-р Русева не е фалшифициран от нея. Тя също е педиатър, а документът е за същата специалност. Прави впечатление обаче, че курсът е бил през 2019 година, когато д-р Русева е била на 76 години. Пред полицаите тя обяснила, че по време на провеждането на курса е била в тежко здравословно състояние и физически не би могла да присъства. Става ясно също, че зад напускането на д-р Фарук стои именно това, че сам е трябвало да се справя с куп задължения, тъй като д-р Русева не ходила на работа.

В момента д-р Чешмеджиев не си спомня „кой какви курсове е изкарал“ или е добре посъветван от юристите си да забрави. Затова преди няколко дни пуснал молба до Здравната каса, с която желае да оттегли удостоверенията, за които два университета отричат, че са издадени от тях.

По информация на NOVA само за 2017 г. с тези удостоверения на д-р Жеко Чешмеджиев са усвоени над 50 000 лева от Здравната каса, а със сертификатите на д-р Русева и д-р Фарук получените пари по клинични пътеки от НЗОК са 223 000 лева.

Оказа се, че освен чрез фалшиви удостоверения и сертификати във велинградската болница имат и други начини за усвояване на пари от НЗОК. В лечебното заведение има добре отработена схема за издаване на фалшиви болнични и настаняване на фиктивни пациенти.

Става лесно бързо и евтино. Цената на болничен за 1 месец е 50 лева. Схемата работи безотказно и екипът на NOVA решава да я пробваме не с едно, а с две подставени лица. В рамките на три дни те купуват два болнични листа, а едното подставено лице дори е настанено в болницата за лечение, само че на хартия. По документи нашият човек не само, че е прегледан, но и са му взети кръвни изследвания от началничката на лабораторията, която замества управителя на болницата д-р Жеко Чешмеджиев, който е в отпуск. И така този фиктивен пациент, в случая наше подставено лице, когато бъде изписан от болницата, ще бъде отново за сметка на Здравната каса. Д-р Оман Мустафа, от който два пъти си купихме болничен е задържан с белязани пари. Защо и как се стигна до арести? Всичко за схемата с издаването на фалшиви болнични? Законно ли е назначението на управителят на велинградската общинска болница? Гледайте цялото разследване.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Българският институт INSAIT е най-цитираният форум за изкуствен интелект в света

Българският институт към Софийски университет "Св. Климент Охридски" INSAIT...

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Лидерът на Хамас отива в Иран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания ще пътува до Техеран...

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер (ДОКУМЕНТ)

Документът е внесен в деловодството на парламента тази сутрин в 9:09 часа

ГЕРБ: Всичко свърши – отиваме на избори (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Няма да участваме в преговори за втори мандат", поясни тя

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Кара-Мурза живее в опасност след смъртта на Навални, казва съпругата му

Съпругата на затворения руски дисидент Владимир Кара-Мурза каза в...

Пиарът на ГЕРБ: Тези хора нямат връзка с реалността! (ВИДЕО)

Пиарът на ГЕРБ изригна след обръщението на Николай Денков...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img