Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Разговори с „Газпром“ – най-рано следващата седмица и ако е нужно

Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с „Газпром“, ако е необходимо. Това заяви енергийният министър Росен Христов по време на посещение в комплекс „Мини Марица-Изток“, съобщава Нова телевизия.

Той подчерта, че е приоритет да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят.

Христов обясни, че ще бъде решено какво ще се договаря с „Газпром“, когато стане ясно какви количества втечнен газ ще бъдат доставени на страната ни. Ще се вземе предвид и завършването на интерконектора.

Не искам да влизам в преговори, без да знам от какво имам нужда, категоричен бе министърът.

Той припомни, че вече е било поискано удължаване на офертата за танкерите втечнен газ, като отговор се очаква днес или утре. „Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не – пак ще се справим„, коментира Христов. Той обясни, че чуждата компания е опитна и гъвкава, като и правителството работи по този начин.

Той посочи, че уговорката с „Авакс“ е да се представи линеен график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция, включително и срокове, в които да се получат актовете 15 и 16.

По негови думи крайният срок, в който да се пуснат количества по газопровода, е 1 октомври.

Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост„, поясни министърът. Той потвърди, че газ в тръбите има, но не тече търговски газ – което е целта на правителството. В момента тръбите са като една голяма цистерна.

Припомняме, че миналата седмица по време на проверката на служебните министри на транспорта и на регионалното развитие бе обявено, че газ няма – нещо, което веднага бе опровергано от експертите.

Той изтъкна, че регионът на „Мини Марица-Изток“ трябва да се развива, а по Плана за възстановяване могат да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността.

Борим се за по-добри цени на ток, на горива и на газ. Единствено можем да се опитаме да понижим цените„, отбеляза той и допълни, че бизнесът може да си помогне с инвестиция в енергоспестяване, а общините трябва да са инициатори на намаляване на зависимостта от газ чрез геотермално отопление.

Росен Христов отказа да коментира обявения от „Булгаргаз“ търг, който скандализира бизнеса в края на миналата седмица. По думите на енергийния министър цените и участниците са търговска тайна, а и не би било честно.

Припомняме, преди дни енергийният министър отново заяви, че правителството ще възобнови преговорите с „Газпром“ само ако не бъдат покрити нуждите на страната от други доставчици и то на добра цена.

Междувременно обаче от „Продължаваме промяната“ предупредиха, че заради поисканата от страната ни отсрочка офертата за седемте танкера ще бъде провалена, ако до 19 август не бъде потвърдена към доставчика.

Проблемна се оказа и ситуацията с газовата връзка с Гърция. В началото на юли тогавашният премиер Кирил Петков и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис откриха интерконектора. Проверка на служебните министри Христо Алексиев и Иван Шишков обаче установи, че газовата връзка е далеч от завършена. Алексиев посочи, че не са открили газ, а недовършен строеж.

Преди дни изпълнителният директор на компанията изпълнител на проекта „Авакс“ Антонис Мицалис все пак увери, че до 2-3 септември ще бъдат завършени всички довършителни работи по газовия интерконектор.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кръвната проба потвърди, че фолк певицата Дебора е шофирала пияна

Резултатите от кръвната проба на фолк певицата Дебора потвърждават,...

Виктор Русинов: Падам си по боклуци

„Мистър България 2021“ Виктор Русинов разкри тъмната си токсична...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Спешната линия 911 е прекъснала в няколко щата

В няколко щата на САЩ имаше прекъсване на телефона...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img