Разчитаме само на ЕМА за одобрение на ваксини

Прочитания 5464
0 0

За одобрение за прилагане на ваксини в България ще се разчита на оценката на Европейската агенция по лекарства (ЕМА).

Това става ясно от коментара на директора на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по време на работно съвещание тази сутрин при премиера Бойко Борисов.

Нашето национално законодателство не ни позволява българската агенция по лекарствата да извърши такава оценка, тъй като регламентът е задължителен и трябва да попадне в оценката на Европейската агенция по лекарствата.

Обяснението на Богдан Кирилов е в контекста на настояването от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова от миналата седмица България по примера на други европейски страни да започне преговори с Русия и Китай за внос на ваксини и заради провала на доставките по сключените договори от ЕК.

Кирилов подчерта, че българското законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и съгласно него оценката за всеки нов лекарствен продукт следва да се извършва от Европейската агенция по лекарства.

На този етап България не може да извърши национална процедура като оценка на която и да е ваксина, различна от тези, които са разрешени за употреба.

Богдан Кирилов подчерта, че страната ни има пълната готовност, след като приключи оценката на европейската агенция, в България да бъдат създадени условия за бързото прилагане на ваксините, които в бъдеще ще бъдат одобрени.

След призива на Нинова от парламентарната трибуна да започнем процедура за внос на руската ваксина „Спутник V“ стана ясно, че страната ни води преговори с Франция, Гърция и Германия да ни предоставят на заем ваксини на „АстраЗенека“, които са залежали при тях заради ограничението да не се прилагат на възрастни хора, както и заради нежеланието на част от населението им да се довери на тази ваксина.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Блок във Варна светна с цветовете на националния трибагреник

Блок във Варна светна с цветовете на на националния трибагреник, съобщи БНР. Живеещите във вход 3 на блок 205 в квартал „Кайсиева градина“ са автори на много инициативи, свързани с подобряване на околната среда и украсата за празници. Този път за Националния празник мъжете във входа са поставили на фасадата светлинна украса […]