Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Рашков сезира прокурор за изнесените СРС-та (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков ще сезира прокуратурата за изнасянето на СРС от страна главния прокурор Иван Гешев. Заявката си той направи от трибуната на Народното събрание.

По думите му, в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той уточни, че ще сезира прокуратурата с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действия на главния прокурор. Вчера ВСС отклони процедурата, внесена от правосъдния министър, по отстраняване на главния прокурор с мнение да не се разглежда по същество. Един от мотивите бе именно закононарушението по изнасяне на информация от СРС-та.

Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там били изнесени данни, събрани със СРС от разговори на този обвиняем с един бивш депутат и един журналист. Рашков визира направените публични от прокуратурата записи на Васил Божков.

Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа – да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление„, подчерта Бойко Рашков.

Той посочи, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

Рашков обясни, че е подготвил анализ за това защо е било поискано предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това не е политически документ, а е подготвен миналата година и е предшестван от сигнали, които са изпращани от професионални организации, уточни министърът. На тези сигнали ВСС не е обърнал никакво внимание, а сега, когато същите тези сигнали съставят част и елемент от този материал, се каза, че те са с изтекли срокове, посочи Рашков.

Такива данни не могат свободно да се изнасят в публичното пространство, а по закон могат да се използват единствено и само за нуждите на наказателното производство и за опазване на националната сигурност, изтъкна Рашков.

Въпреки това са разгласени публично и по настояване на главния прокурор, който освен това направил и искане към Конституционния съд да се отговори на това има или няма имунитет президентът, напомни министърът. Целта е онова, което Гешев приел от бившия премиер (Бойко Борисов – б.р.) – конфронтация и притискане на държавния глава, по думите на Рашков.

В съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за такова престъпление, открои министърът. Каква е била целта на Иван Гешев, като не е изпълнил закона, но е публикувал материала, за да могат всички да го прочетат. По същия начин било процедирано не само по отношение на президента с политическото компрометиране на държавния глава.

Нека дойде друг главен прокурор, който поне ще спазва закона, настоя Рашков.

Служебният вътрешен министър обясни, че при съхраняването на материалите и СРС-тата не може да се извърши никаква проверка. Нашата проверка не може да продължи натам, защото има независима съдебна власт и разделение на властите, но някой трябва да контролира прокуратурата, настоя Бойко Рашков.

Той е убеден, че се съхраняват материали, които някога могат да послужат на държавното обвинение. Нещо, което е трябвало да бъде унищожено, е съхранено, посочи той. Прокуратурата е затворена институция, тя се самоконтролира и констатациите й са, че няма никакви нарушения. Това е нашата прокуратура, не знам докога ще продължи, но е така за момента – безконтролна, като се започне от главата, та до долу, изтъкна Бойко Рашков.

Нашият главен прокурор направил едно изказване в медия, в което не признава разделението на властите. Представяте ли си какъв главен прокурор имаме, запита Рашков. Ако един главен прокурор не признава принципа за разделение на властите, какво прави там, недоумява министърът.

Той обвини Иван Гешев, че е нарушил Кодекса и за етично поведение на българските магистрати.

По думите му: Досегаем е главният прокурор у нас – юридически, но недосегаем е нашият главен прокурор – фактически.

Ние нямаме очаквания към този състав на ВСС, че той ще потърси отговорност на Иван Стоименов Гешев в нито една хипотеза, каза Рашков.

Той напомни лозунгите, които се издигат срещу Гешев: „Гешев е позор“ и „Вън мафията“. Тези реакции на гражданите имат ли някакво значение за оценка на Гешев като главен прокурор или не, запита Рашков.

Припомняме, че вчера – 22 юли 2021 г. след близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет намери за неправомерна самата процедура по отстраняването на главния прокурор, като гласува да я остави „без разглеждане“.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Хиляди грузинци казаха „не“ на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Реката в руския Курган достига критични нива

Нивото на водата в река Тобол близо до руския...

САЩ и Ирак загрижени за региона след иранската атака

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че...

Главчев предлага смяна на външния министър с Даниел Митов

Това съобщават от пресцентъра на Министерски съвет

Живко Коцев е извикан на разпит в националното следствие

Живко Коцев също ще бъде обвиняем по случая с Агенция „Митници“

Си Ен Ен: Израел забавя офанзивата в Рафах

Бени Ганц настоява за ясен военен отговор

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Темата на News24sofia.eu! НПО „Силата на младите“ – събитие в Бургас (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=VluX4pI9sAY&t=1s НПО "Силата на младите" е събитие, в което хора...

Швейцария се включва в небесния щит на Европа

Федералният съвет на Швейцария одобри участието на страната в...

Обрат: Държавата няма да поема дълговете на „Топлофикация София“

Държавата няма да придобива вземания на "Булгаргаз" и БЕХ...

Надежда Йорданова: Служебният кабинет се изкуши да се включи в политическите игри

По повод назначението на транспортния министър Георги Гвоздейков

Русия иска да й предадем заподозрян за стрелба в центъра Москва през 2017 г.

Руското посолство в София е предало на българското Министерство...

Испанската полиция разби международна група за измами с медицински канабис

Испанската полиция съобщи в събота, че е ръководила международна...

Двама са арестувани за стрелбата с въздушно оръжие в квартал „Люлин“ в София

Двама души са задържани за стрелбата с въздушно оръжие...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img