Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Рашков съобщи за ДПС активисти, заплашвали с граждански арест полицаи

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Emrah Doğru

Има установени множество нарушения на изборния процес, що се касае до т.нар. подвижни секции, когато хора без нужните по закон ТЕЛК документи са подавали искане да гласуват от дома си. Това заяви от трибуната на Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков.

Общо 287 случая на подобен тип нарушения регистрирала полицията преди изборите през ноември, което е нарастване спрямо 202-те идентични казуса през юли, конкретизира Рашков на питане на депутатът от „Демократична България“ Антоанета Цонева. „Подала съм сигнали в моя избирателен район – Батак и Сърница как се приемат тези документи. Как се „инвалидизрат“ цели семейства„, заяви тя и пита: „Имаше ли злоупотреба, за да бъде контролиран вотът на определени групи избиратели?“

МВР шефът даде пример с няколко случаи от област Разград. „Издаване на документи с невярно съдържание. По този повод са образувани дела както на медицински лица, така и на лица от общинските администрации, които са ги регистрирали. Подчертавам – няма нито един отказ, постановен от прокуратурата„, отсече Рашков от парламентарната трибуна.

В хода на проверките полицейските служители са се натъкнали на фрапиращи случаи, като голяма част от гражданите, с които са разговаряли, не са подали дори заявления за гласуване в подвижна секция. Голяма част от подписите не са били техни. Едно и също лице е издавало огромен брой документи с невярно съдържание„, конкретизира той. И добави – веднага след възникването на подобен казус се намесвали местни активисти на ДПС.

С голямо огорчение го казвам, тъй като огорчението на служитлите на МВР е огромно. В кабинета на ръководителя на областния диркетор на МВР са се явили ръководни представители на Движението за права и свободи. Отправени са груби заплахи и закани, включително и за това, че от Движението за права и свободи ще предприемат ответни мерки, включително граждански арести на служители на МВР затова, че си вършат работата„, каза Рашков.

Припомняме, че именно от страна на ДПС дойдоха първите обвинения за подобни казуси в Разград, където лично зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов е внесъл данни за полицейски тормоз по време на предизборната кампания.

Отчете и още – прокуратурата бездействала по редица дела, особено за организирани престъпни групи в последните години, като осъди и съпричастността на бивши ръководни МВР кадри.

Рашков обвини, макар и да не го спомена по име, лично предстедателя на ДПС Мустафа Карадайъ в съпричастност в търговията на гласове. „Около Гурково има един особено активен търговски регион, където по избори се засилва търговията. По наши сведения най-активните политически търговци са представители на онази партия, чиито лидер напусна току що залата.“

Разбира се, отговорът от страна на ДПС не закъсня, като съзряха лична атака по политически причини към председателя си, както и приравняване на хората с увреждания с криминални елементи. „Не правим изслушване на министър, а изслушване на мераклия за политик. Защитете парламентаризма в България, за да не идва слеващият Цветанов – Рашков, и да прави обвинения, за които България после да бъде осъждана„, каза Станислав Атанасов.

В последствие в пленарна зала се завърна и самият Карадайъ. „Структурите на движението за права и свободи си свършиха работата, като обърнаха внимание на хората в неравностойно положение как да упражнят правата си„, каза той.

От своя страна бих искал да поздравя служителите на МВР за всички законни действия срещу купения вот. Ние от ДПС покрепяме борбата с купения вот, който се осъществява на всички избори от различни властимащи със съдействието на МВР на база указания от политическите им ръководители. Имаше купен вот на изборите през юли и ноември от близки на тогавашите власт имаше. Това се случваше и по времето на ГЕРБ – нищо ново под слънцето„, добави Карадайъ.

Отношение на уязвимите групи в обществото – възрастните хора и хората с увреждания е мерило за морал. Милицията нахлуваше в домовете на тези хора и ги караше да клякат, стават, да се движат и какво ли не, унижаваха ги, гаврили са се с честта и достойнството им„, каза още той.

И поясни – нарочно употребил термина „милиция“, защото действията на Рашков превърнали МВР в това. От ДПС настояват за предоставяне на всички докумети по въпросните досъдебни производства и дела. „Тази информация ще достигне и до Европейския съд за правата на човека след изчерпване на вътрешноправните средства на националното законодателство„, закани се председателят на ДПС.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Първа реакция от Киев: Благодарим съюзници, заедно ще победим

Андрей Ермак, влиятелният ръководител на канцеларията на президента на...

Google oтбелязa с doodle Деня на Земята – 22 април

Екологични движения в защита на земята

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

Главчев продължава с масовата смяна на заместник министри

В Министерството на иновациите и растежа, МОСВ и МТСП

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img