Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Рашков: Борисов трябва да бъде разпитан

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu /Васил Димитров/

Бившият премиер Бойко Борисов трябва да бъде повикан на разпит. Това обяви в ексклузивно интервю за NOVA вътрешният министър Бойко Рашков. Поводът е сигнал до Рашков от бизнесмен, който твърди, че лидерът на ГЕРБ му е оказвал натиск да не уличава негов министър в корупционна схема.

По същия сигнал бяха разпитани бивши прокурори, а в полицията се е явил и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. На извънредна пресконференция, по-рано през деня Бойко Борисов обяви, че целта на всички атаки бил единствено той.

Има факти за оказано давление от страна на Борисов върху този свидетел да оттегли показанията, които са били доказателство за уличаване на един от министрите тогава в корупционно престъпление”, обясни Рашков.

По-рано днес, въпреки, че официално от МВР името на Борисов не беше споменато, лидерът на ГЕРБ предположи, че целта е именно той.

Целта е последната седмица преди изборите да ме викат на разпити, търсят свидетели като бесни, дотогава ще тормозят други хора”, заяви лидерът на ГЕРБ на брифинг в партийната централа.

Аз съм целта, не прокурори и следователи”, смята Борисов.

Никога от моята уста не е излизало, че ще пращам някого някъде, не са изричани такива думи, в момента съчиняват. Става въпрос за сигнал от 2009 г., нито го познавам този човек, сега разиграват целия този цирк”, посочи бившият премиер.

Днес ГЕРБ внесе жалба до ЦИК за действията на служебното правителство, което „безсрамно се занимава с политическа агитация и пропаганда”, обяви пък Томислав Дончев. „Има конкретни реплики от членове на кабинета, от премиера, които според нас са намеса в изборния процес и са в полза на едни политически сили и във вреда на други”. Според ГЕРБ неслучайно вътрешният министър Бойко Рашков е натоварен с провеждането на изборите.

От ГЕРБ обвиниха служебното правителство, че не е представило план за възстановяване, за тотален провал на ваксинацията срещу Ковид-19, както и за това, че някои от антикризисните икономически мерки са трансформирани от безвъзмездна помощ в кредити, че не се говори за „зелената сделка”, за въглищните централи в Маришкия басейн.

Борисов добави, че в митниците има назначени хора, свързани с контрабанда.

Престанете с тази джипка, НСО има шест тойоти, на тях се возят всички – Радев, Янев, при мен е имало една, сега използвам служебната кола на партията”, призова Бойко Борисов.

Той категорично не е съгласен с думи на партийни лидери, че при срещата си с македонския премиер Зоран Заев вчера е предал род и отечество.

Манев: Радев овладява всички властови структури

Някой се страхува, и то много, от факта, който ще бъде установен оттук нататък”, смята обаче служебният вътрешен министър.

Според източници на NOVA в полицията случаят е свързан със старо разследване срещу Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в първото правителство на ГЕРБ. Самият Найденов е бил вчера в полицията, за да даде обяснения.

Бях викан по-скоро за сведение, не знам дали мога да използвам думата „разпит”. Не мога да коментирам за какво точно. Мога да кажа само, че трябваше да отговарям на абсурдни твърдения, целящи да дискредитират един бивш премиер”, поясни Найденов.

Не е изключено Борисов също да бъде призован по проверката. Самият той прогнозира, че щяло да се случи в седмицата преди изборите.

Аз не надзиравам работата на оперативната служба по проверката. Ако тя прецени, че това е необходимо, той трябва да бъде разпитан. Мисля обаче, че тази проверка няма да бъде пълноценна, ако не бъде подложен на разпит”, смята Рашков.

Според него вътрешни хора в МВР опитват да пречат на проверката.

Прекият ръководител на оперативния работник е направил необходимото да осуети призоваването и разпита на една следователка от Националната следствена служба. Ще извърша много внимателна проверка какви са мотивите да възпрепятства разпит на действащ магистрат” каза вътрешният министър.

Бившият градски прокурор на София Николай Кокинов коментира, че е бил питан за случай отпреди 10-12 години, за който нямал спомен. А бившият заместник-главен прокурор Бойко Найденов нито потвърди, нито отрече информацията бил ли е в полицията.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков пък заяви, че когато проверката приключи, ще я предадат на компетентните органи, включително прокуратурата.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Агенцията за сигурност на Полша разследва проруски инициативи и медийни кампании

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) съобщи в четвъртък, че е...

17 години затвор за мъжа, пребил до смърт пастир през 2020 г. във Варненско

Окончателно 17 години затвор за Дончо Драганов, който през...

Латвийският външен министър подаде оставка

Латвийският външен министър Кришянис Каринш каза, че ще напусне...

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Морално безобразие“: ООН се възмути от блокирането на 7000 камиона с помощи за Газа

Дългата колона от блокирани камиони с хуманитарна помощ от...

Явор Куюмджиев: Много богата държава сме, след като пропиляхме в енергетиката милиарди

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и...

ЕС обмисля как да попречи на китайската помощ за руската армия

Европейският съюз (ЕС) и неговите съюзници обмислят стъпки за...

Владимир Путин: Знаем кой е стрелял, сега искаме да знаем поръчителя

На заседанието на Съвета за национална сигурност руският президент...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img