Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Радомир няма разрешителни да ползва водата на…

Администрацията на град Радомир не е подала необходимите заявления за питейно-битово водоснабдяване от ВиК – Перник. 

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) уточняват, че водоснабдяването на град Радомир от карстов извор „Врелото“ може да става само след разрешение от кмета и общинския съвет на община Перник, както и на областния управител на област Перник. В МОСВ са получили запитване от страна на кмета на Радомир още през февруари 2020 г. в разгара на водната криза в Перник. 

„Врелото е основен водоизточник, захранващ язовир „Студена“.

От ековедомството уточняват, че община Радомир се снабдява с от 25 водоизточника – дренажи, извори и сондажни кладенци с общ годишен лимит 4 610 600 м3 и дебит 146 л/сек. Срокът на разрешителното, издадено 2001 г., е изтекъл към 2004 г. Само село Стефаново и част от град Радомир са подновили своите разрешителни за водоснабдяване от извор „Сиреняците“ от 27 октомври 2009 г. и е удължени до 2030 г.

Същевременно град Радомир се водоснабдява без разрешителни от водоизточници „Гърляница“, „Рестова глава“, „Опалово“ и „Извора“, информират от МОСВ. Други 20 водоизточника водоснабдяват населени места в община Радомир също без издадени разрешителни по реда на Закона за водите.

На 11 юни 2020 г. с писмо до МОСВ е поискано възстановяване на аварийното водоподаване към град Радомир от каптаж „Врелото“ чрез помпена станция „Крапец„. През ноември миналата година отклонението бе спряно именно защото е без разрешително, а каптаж „Врелото“ е един от основните водоизточници, които захранват язовир „Студена“. За това отклоняването на вода посредством него е недопустимо

За резервното водоснабдяване на гр. Радомир трябва да се използват наличните 25 алтернативни водоизточници или да се потърсят други от подземни и/или повърхностни води, пишат от ековедомството. Като пример посочват язовир „Долна Диканя“, който беше обсъждан като резервен водоизточник на Перник. Неговият общ завирен обем 7 224 000 м3.

Припомняме, от 2019 година област Перник е в криза, след като бедствено положение бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от „Белмекен“ и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир „Студена“. То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.

В момента Перник е на нощен режим на водата – от 22 ч. до 6 часа перничани нямат вода. 

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шолц заяви, че не е разговарял с Путин от декември 2022 г

Канцлерът на Германия Олаф Шолц не е разговарял с...

Путин отново се отрече, че се готви за война с НАТО

Руският президент Владимир Путин заяви в сряда по време...

Парламентът потвърди, че Мария Габриел няма да е премиер

Парламентът прие проект на решение, с което вицепремиерът и...

Синдикат „Защита“ настоя за по-високи заплати на протест в София

Протестиращите отправиха още 8 искания към властта

АКФ иска комисията за Нотариуса да изслуша и ръководството на МВР

Антикорупционният фонд (АКФ) предлага на следващото заседание на Временна...

Косово вече е асоцииран член на Парламентарната асамблея на НАТО

Постоянният комитет на Парламентарната асамблея на НАТО повиши Косово...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img